Csöndesebb az életem
13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége most Rózsa György, műsorvezető, szerkesztő, producer.
2021.11.26.
Az Ipoly összeköt
Gyönyörű panoráma nyílik az ipolydamásdi várdombról a környező hegyekre. A szomszédos, felvidéki Helembán pedig a helyi öreg temető domboldaláról belátni a Dunakanyar kígyózó vonalát, de még a Visegrádi-hegységet vagy a távoli Gerecsét is. A két települést a határon kívül egy keskeny folyó választja el egymástól, az Ipoly. Az itt élőket azonban összeköti a közös történelmük, a nyelvük és a hagyomány. Hamarosan egy új híd is szorosabbá fűzheti ezt a kapcsolatot.
A lovagkirály uralkodása
Öccsét, a Szicíliai Királyság várományosát kegyetlenül meggyilkolták, mielőtt megkoronázták volna. Nagy Lajos két hadjáratot is vezetett ezért a messzi Nápoly ellen. Eközben több évtizedes konfliktusba keveredett Itália dúsgazdag kereskedővárosával, Velencével. Élete végére Lajos diadalmaskodott a lagúnák vá­­rosa felett, és Nápolyban is az ő pártfogoltja foglalhatta el a trónt.
Kalandos út a sikerig
Mióta az eszét tudja, rajzol, ruhákat tervez, ám hosszú és tanulságokkal teli út vezetett addig, míg a fiatal mátészalkai kommunikációs szakember, Balogh Orsolya az OBALOGH divatmárka vezető tervezője és tulajdonosa lett.
CBD-olaj depresszió ellen: mit mondanak a kutatások?
HIRDETÉS – A kannabidiol vagy CBD egy természetes vegyület, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált.
Egyszerűbbé válik az öröklés, átadás
Már régebben került a parlament elé olyan agrártárgyú törvénytervezet, amely jelentős átalakulást hozhat a hazai agráriumban. Az Agrárminisztérium elkészítette a gazdaságátadásról szóló javaslatát, amiből kiderül, hogy ki, kinek, milyen feltételek mellett adhatja át egyetlen szerződéssel az egész birtokát.
A flamenco titka – tánc, zene, szenvedély
Az emberiség szellemi kulturális örökségének része, melynek világnapját november közepén ünnepeljük. A tánc, a hangszerek, az ének, s legfőképp a szenvedély csodálatos keveréke: a flamenco.
Az első magyar űrhajós falujában
Gyulaháza nem ismeretlen a világ űrhajósai számára. Farkas Bertalan ugyanis mindenkit elvitt oda, aki számított a nyolcvanas–kilencvenes években. Sok helybéli számára szinte hihetetlen volt, hogy a cipészmesterük fia, Berti járt az űrben.
Jöhet végre a Mars!
Harminc űrhajós még sohasem tartózkodott egyszerre a magyar fővárosban. November első hetében rendezték meg Budapesten a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. szakmai kongresszusát. Az űrtechnológiai kutatásokat és fejlesztéseket végző hazai cégek standjain és a rendezvényt kísérő kiállításon is kiderült: a magyarok a világűrben is képesek rendkívülit alkotni.
Kinek mondjam el? – Pedagógia, szeretettel
...mert jó tapasztalni, hogy minden nemzedék
Hogyan lesz olcsóbb és könnyebb a lakásfelújítás?
Hirdetés- Egy otthon átalakítása és annak felújítása egy viszonylag nagyobb beruházást igényel a család számára.
Felújítás okosan: hogyan rendezzünk be egy kis fürdőszobát?
Hirdetés – Bármilyen lakásfelújítási projektbe is kezdünk, elmondható, hogy ez egy rendkívül költséges folyamat.
Az alkohol veszélyeiről – fiataloknak
Rendkívül rossz a helyzet Magyarországon a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. Könnyebb egy kis piával ráhangolódni a bulira, nem akarnak kilógni a sorból, vagy éppen nehezükre esik nemet mondani, ha kínálják őket – általában ezzel magyarázzák, hogy miért isznak.
Végakarat szerinti újratemetés
Eötvös József halálának 150. évfordulója alkalmából múlt hétvégén Ercsiben ünnepélyes egyházi szertartás keretében eredeti nyughelyükre, az Eötvös–Szapáry-kápolnába kerültek vissza a bárónak és családjának földi maradványai.
Életre keltettem a kertet
Andrásfalvy professzor anyai ágon Petőfi Sándor oldalági rokona, de édesapja azt is kiderítette, hogy Zrínyi Miklóshoz is köze van a családjának.
Hazai tájainkat is óvni kell – a tájtestvériség jegyében
Novemberben nyolcvanhárom esztendeje, hogy Budapesten a Táj- és Népkutató Központ kiállításáról szóló tájékoztató füzet megjelent.

75 éves a Szabad Föld

Újság születik – 75 éves a Szabad Föld
Gajdics Ottó főszerkesztő levelével indítjuk születésnapi, rendhagyó mellékletünket.
A magyar vidék és a Szabad Föld
Históriánk egybeforrt a magyar vidék történetével. Egészen a kilencvenes évek végéig mély szakmai ismereteket közöltünk, sokan innen szerezték be a tanácsokat. Aztán a világ változott: a vidék életében az agrárium egyre kisebb szerepet játszott, a tudás megszerzése átterelődött más forrásokra, így lapunk is váltott. Egyre inkább a kiskerti tanácsadás lett fontossá, semmint a mélyreható mezőgazdasági ismeretek továbbítása.
A foci szeretete örök
A száriak egyszer nagyon győztek, s ez a győzelem adta erő máig megmutatkozik a faluban.
Kedves Ágnes lettem
Manapság főként a családon belül előforduló konfliktusokról írnak nekem. Sokszor nem is tanácsért, csupán véleményért.
Évfordulós hegyhódítás az Alföldön
Csepergő esőben másztuk meg a 183 méter magas csúcsot, s bár a fáktól nem láttunk szinte semmit, mégis nagyszerű érzés volt az Alföld legmagasabb pontján állni.

TRIANON 100

Vagonlakók karácsonya
A pályaudvarok vagonjaiban összezsúfolódott magyar menekültekre kemény tél köszöntött 1920 decemberében, az otthonukat elvesztő családok ezen a karácsonyon csak az itt élők együttérzésében bízhattak.
„Itt is magyarok éltek...” – emlékőrzés, múltidézés Aknaszlatináról
Nyíregyháza főterén régi iratokat lapozgatunk Bocskay Istvánnal. Született nyíregyházi, s eddigi hetvenöt évét is itt élte le. Mi azonban most máramarosszigeti, aknaszlatinai, temesvári okmányokat, leveleket tanulmányozunk.
Máig élő trauma
Többek között erről is beszélgettünk Ablonczy Balázs történésszel, a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport vezetőjével.
Talpraállni a történelmi csapás után
Bár lapzártánkkor a Nemzeti Múzeum még mindig zárva tartja kapuit, a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival. A Trianon 100 téma iránt érdeklődőket kiállítás, fotógaléria és kvízek, játékos feladatok is várják a múzeum honlapján.
Nyugalmat és erőt a léleknek
Sirámok helyett mégis inkább felemelő gondolatokat tolmácsolunk, határon innenről és túlról.
Levelek a frontról – rejtett emlékek
Szomorú levelezést talált Tigyi Istvánné az idei tavaszon. Rokonának felmenője küldte a több mint ötven tábori levelezőlapot az I. világháború Császári és Királyi 68. Gyalogezred katonájaként.
Trianonért szelték át az óceánt
Ugyan egyszer-kétszer már alámerültem a hazai aviatika őstörténetében, de bevallom: magyar óceánrepülőkről még nem hallottam. Itt volt hát az ideje, hogy utánanézzek. Tartsanak velem, érdemes lesz!

SZABADFÖLD A FACEBOOK-ON

2021.11.19.
2021.11.12.
Vendéglátás, aggodalmakkal
Az erdélyi településeken védettségi igazolással lehet belépni közintézményekbe, bevásárlóköz­pontokba, éttermekbe, szinte mindenhova. A tavaly tavasz óta nehéz helyzettel küszködő vendéglátóipar újabb megszorításokkal szembesül. Ma már azok is a túlélésért küzdenek, akik eddig nem zártak be.
Szén-dioxiddal az egészségért
Hazánkban kilencvenhat helyen kúrálhatjuk magunkat természetes eredetű szén-dioxid- terápiával: kilencvennégy szénsavas kádfürdőben és két mofettában, azaz száraz szén-dioxid-fürdőben. Cél, hogy mindenki számára ismertek és elérhetők legyenek a kezelések.
Utazás az álmok földjére
Jellemzően mázsás gondok: egyéni problémák, társadalmi és nemzeti sorskérdések sorjáznak Hamvai Kornél drámáiban. A Covid-hullámok hozományaként máig elérhető interneten, az eszinhaz.hu előadásai között a kortárs író néhány darabja, 1990 forintos áron. Forradalmunk leverésére emlékezve a Castel Felicét ajánlom.
Mátyás verhetetlenjei
Miért fekete a fekete sereg? Kik alkották? Hogyan ítéljük meg azt, hogy Mátyás király többet harcolt a német-római császári címért, mint a török ellen? Miért nevezhetjük Hunyadi János mellett Mátyást is a kereszténység védőbástyájának? Megannyi kérdés a legyőzhetetlennek tartott haderőről.
Mire elég a 40 millió a Budapesti ingatlanpiacon?
HIRDETÉS – Annak ellenére, hogy az ingatlanok árának az emelkedése a legtöbb településen már 2019-ben megállt, Magyarországon belül nagyon durva különbségek alakultak ki az ingatlanok árában.
Cunami után tejeskávé
13 plusz egyes kérdéscsokrunkra ez alkalommal Goda Krisztina filmrendező, forgatókönyvíró válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.