Romhalmaz vagy emlékház?
Az emlékidézés ötlete azonban veszélybe került.
Mezőgazdasági gépkiállítás idén online
Hirdetés – Az AGROmashEXPO március 3-tól a virtuális térben, díjmentes belépéssel várja a látogatókat!
Hogyan védekezhetünk az autótolvajok ellen?
Szívből remélem, olvasóink közül csak nagyon kevesen élték meg autójuk feltörését és kifosztását. Dermesztő érzés, ami ellen a mechanikus és elektronikus védelemmel sokat tehetünk, de olcsóbb megoldások is sokat segíthetnek.
Mozi otthon – az igazság művészete
Tíz nap alatt, március 1. és 10. között 30 versenyfilm, köztük több nemzetközi fesztiváldíjakra jelölt és díjazott alkotás látható majd az idei, immár 7. Budapest International Documentary Festival (BIDF) keretében.
Befelé fordulás és várakozás
A negyvennapos böjt szokása ennek nyomán alakult ki, és a IV. századra már általánossá vált a keresztény világban.
Az én képernyőm – Lány a Gulagon
Még 17 éves sem volt a budai úrilány, Marton Ernesztina, amikor egy rokona rávette 1944 végén, hogy csapjon fel hírszerzőnek.
Az aranyhajú gyermekek ősmítosza hamarosan színpadon és weben is
A műsorban szó volt Toót-Holló tavaly publikált „Szellemi honvédelem aranykori fényben – Párbeszéd a múlttal: az aranyhajú gyermekek magyar evangéliuma” című tanulmánykötetéről is.
Egy életen át kell játszani
13 plusz egyes interjúink sorozatában ezúttal Hevesi Tamást kérdeztük.
Tavaszi pályázat ültetvényekhez
Az Agrárminisztérium április 20-án hirdeti meg az új ültetvénytelepítési pályázatot 15 milliárd forintos kerettel. A kiírás az ültetvények korszerűsítését és telepítését segíti, amivel a gyümölcstermelők bő kilenctizede élni akar.
Álarcosbál szinglikosárral
Rendkívüli népszerűnek bizonyult egy csömöri hipermarket akciója, amely a Valentin-nap apropóján néhány napra kísérleti jelleggel „szingli” feliratú bevásárlókosarakkal próbálta segíteni a szájmaszkos ismerkedést. Írásunk apropóján egy „csinosnak mondott” harmincas hölgy és egy mackós alkatú „jó negyvenes” férfi vetette bele magát az áruféleségek dzsungelébe, hogy figyeljen a jelekre.
Versben az első vallomás
Egy eddig ismeretlen, 1935-ből származó József Attila-kézirat került elő nemrég egy többlapos notesztöredékben. Legutóbb 17 éve találtak a költőtől verstöredéket. Ez a rövid alkotás a költő életművéhez is új adalékkal szolgál: valószínűleg az első Edit-vers bukkant fel.
Óvjuk a denevéreket!
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál lelt most új otthonra 89 mentett rőt koraidenevér. Az állatok a tiszaugi denevértoronyban folytatják téli pihenőjüket.
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei nyolcadik lapszámunkban!
A medvehagyma védelmében
A Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.
Könyvsarok – Az áldozatok emlékezete
A kitüntetést minden esztendőben a kommunizmus áldozatainak emléknapja, február 25-e alkalmából adják át. Azért ekkor, mert a szovjet hatóságok 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt.
Jakab Gábor atya: Világosságot kell gyújtani
A kitüntetést minden évben azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz.
Határnyitásra várva
Már akkor azt várták sokan, hogy megnyitják a két falu közt a határt, és Magyarország felől jön majd a segítség, de erről szó sem lehetett.

75 éves a Szabad Föld

Újság születik – 75 éves a Szabad Föld
Gajdics Ottó főszerkesztő levelével indítjuk születésnapi, rendhagyó mellékletünket.
A magyar vidék és a Szabad Föld
Históriánk egybeforrt a magyar vidék történetével. Egészen a kilencvenes évek végéig mély szakmai ismereteket közöltünk, sokan innen szerezték be a tanácsokat. Aztán a világ változott: a vidék életében az agrárium egyre kisebb szerepet játszott, a tudás megszerzése átterelődött más forrásokra, így lapunk is váltott. Egyre inkább a kiskerti tanácsadás lett fontossá, semmint a mélyreható mezőgazdasági ismeretek továbbítása.
A foci szeretete örök
A száriak egyszer nagyon győztek, s ez a győzelem adta erő máig megmutatkozik a faluban.
Kedves Ágnes lettem
Manapság főként a családon belül előforduló konfliktusokról írnak nekem. Sokszor nem is tanácsért, csupán véleményért.
Évfordulós hegyhódítás az Alföldön
Csepergő esőben másztuk meg a 183 méter magas csúcsot, s bár a fáktól nem láttunk szinte semmit, mégis nagyszerű érzés volt az Alföld legmagasabb pontján állni.

TRIANON 100

Vagonlakók karácsonya
A pályaudvarok vagonjaiban összezsúfolódott magyar menekültekre kemény tél köszöntött 1920 decemberében, az otthonukat elvesztő családok ezen a karácsonyon csak az itt élők együttérzésében bízhattak.
„Itt is magyarok éltek...” – emlékőrzés, múltidézés Aknaszlatináról
Nyíregyháza főterén régi iratokat lapozgatunk Bocskay Istvánnal. Született nyíregyházi, s eddigi hetvenöt évét is itt élte le. Mi azonban most máramarosszigeti, aknaszlatinai, temesvári okmányokat, leveleket tanulmányozunk.
Máig élő trauma
Többek között erről is beszélgettünk Ablonczy Balázs történésszel, a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport vezetőjével.
Talpraállni a történelmi csapás után
Bár lapzártánkkor a Nemzeti Múzeum még mindig zárva tartja kapuit, a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival. A Trianon 100 téma iránt érdeklődőket kiállítás, fotógaléria és kvízek, játékos feladatok is várják a múzeum honlapján.
Nyugalmat és erőt a léleknek
Sirámok helyett mégis inkább felemelő gondolatokat tolmácsolunk, határon innenről és túlról.
Levelek a frontról – rejtett emlékek
Szomorú levelezést talált Tigyi Istvánné az idei tavaszon. Rokonának felmenője küldte a több mint ötven tábori levelezőlapot az I. világháború Császári és Királyi 68. Gyalogezred katonájaként.
Trianonért szelték át az óceánt
Ugyan egyszer-kétszer már alámerültem a hazai aviatika őstörténetében, de bevallom: magyar óceánrepülőkről még nem hallottam. Itt volt hát az ideje, hogy utánanézzek. Tartsanak velem, érdemes lesz!

SZABADFÖLD A FACEBOOK-ON

Megnyitotta virtuális kapuit az AGROmashEXPO!
Hirdetés – Ma reggel 9 órától várja a látogatókat a legrangosabb hazai agrárkiállítás a virtuális térben. A rendezvényre regisztrációt követően díjmentes a belépés!
2021.03.05.
Tudtad? Rossz kutya nem létezik!
Hirdetés – Ha te is imádod a legnagyobb kisállat fajt és szeretnél mindent megadni kedvencednek, a következő információk hasznosak lehetnek számodra.
2021.02.26.
Gyógyító játék: a szomatodráma
A dr. Buda László által kifejlesztett szomatodráma játékos, kreatív önismereti és terápiás módszer megnyitja a belső világunkkal való aktív, értelem- és érzelemteli kommunikáció lehetőségét.
A járványhelyzetben is fontos a segítség
A múlt év tavaszán egyik pillanatról a másikra kellett átállniuk az iskoláknak az online oktatásra. Komoly problémát jelentett, hogy digitális eszközök híján miként csatlakoznak a tanításhoz a hátrányos helyzetű gyerekek. Az Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON Hungária Csoport Kapaszkodó programjában több mint 300 érintett iskolásnak segítettek, hogy ne maradjanak le a tanulásban.
Kinek mondjam el? – Távolságtartó családtagok
Az érzelmi távolság sokkal nagyobb terhet ró az emberekre, mintsem gondolnánk...
Változóban a mozi világa
Még a hollywoodi sztárok is felvetik: vajon ez a szórakozási forma is átrendeződik, netán szükség lesz-e még a mozira?
Így szerettek ők – Házasság, szerelem és botrány
Nagykanállal csemegézhettük a pikáns szerelmi történeteket és a párválasztással kapcsolatos érdekességeket az elmúlt napokban, a házasság hetében és Valentin-nap környékén.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.