Csak a közös erő segíthetett
Tetézte az árvízi bajt, hogy a két folyó a felső szakaszon, Romániában is elsodorta a gátakat, a kiömlő víz pedig az ottani településeken áthömpölyögve a magyarországi területekre zúdult.
A szomszéd füve mindig zöldebb?
Hirdetés – A kerti gyep-pázsit sokak számára jelent örömöt nem csak szép színével, hanem használhatóságával is. Mégis, amikor átnézünk a kerítésen, a szomszéd füvét mindig zöldebbnek látjuk. „Vajon mindig hozzá esik a napos oldal? Netán többször esik nála az eső?” – tesszük fel magunknak kissé irigykedve a kérdést.
Kávézás a Károly-kilátón
Babos Tímea teniszező rekordokat döntöget a sportágában- ő a Képkocka rovat vendége most.
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 21. lapszámunkban!
Akik párra leltek – a társkereső rovat tanulságai
Olvasóink közül sokan keresnek társat lapunkon keresztül. A múlt év elejétől ez év májusáig 160 ilyen levél érkezett hozzánk, s ezekre átlagosan 5-6 válaszlevél. Örülnénk, ha azoktól, akik így találtak egymásra, gyakrabban kapnánk hírt. Ezután is írunk róluk szívesen.
Egy ígéretes, fiatal sportoló emlékére
„Itt halt meg László Sándor kerékpárversenyző 1978. szeptember 10-én” – olvasható egy emlékkövön a Keleti-főcsatorna hídja közelében, a 33-as főút mellett. A fiatal kerékpárost egy páncélos harci járművet elkötő, részeg szovjet katona gázolta el. Történetét nem engedik feledésbe merülni az egykori sporttársak.
Megjelent a Mandiner legújabb száma
Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak a lap 21. számában
Sokoldalú csipkefa
Az észak-amerikai eredetű fehér akác máig ellentmondásos fafajunk, amely pedig legalább annyira magyarrá lett az évszázadok során, mint a dél-afrikai muskátli.
Távol a vírustól
A koronavírus-járvány a nagyobb településeken gyökeresen megváltoztatta a mindennapokat. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogyan érinti a tanyákon élőket. Néhányukat erről kérdeztük.
Tavaszi kerti feladatok tárháza
Május eleje nálunk több munkát ad a kertben, mint a kora tavaszi szezon. Talajt készítünk elő a palántázáshoz, ültetünk, vetünk, de már szüretelünk is. Közben permetezni, kapálni is mind többet kell.
Ami igazán számít
Lassan hat éve folyamatosan utazik Harmincz Rita, vagy ahogy blogjának olvasói ismerik, A sárga ruhás lány. Világjárása közben két könyvet is írt, harmadmagával dokumentumfilm-sorozatot készített, korábban csoportokat kísért Indonéziába, előadásokat tart, utazási tanácsokat ad. Mára fáradhatatlan feleség és édesanya is lett, aki Indonézia és Magyarország között kulturális hidat épít.
Jogi esetek- Fel tudta venni
Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el – így határozza meg a magyar büntető törvénykönyv a sikkasztás bűncselekményének fogalmát.
Háziállatainkat is védeni kell
A Kárpát-medencében őshonos haszonállatok megóvása a hazai természetvédelem egyik fontos célja.
Mértékkel, odafigyelve tervezzük meg az étrendet!
A koronavírus-járvány okozta bezárkózás jócskán megváltoztatta az életünket: több időnk jut sütni, főzni, viszont kevesebbet mozgunk, ezért a karantén végére bizony felszedhetünk pár fölös kilót. Hogy ne így legyen, fontos arra figyelnünk, hogy mikor, mit és mennyit eszünk – figyelmeztet Lakatos Péter erőnléti edző.
Amikor a karantén szinte börtön
A koronavírus miatt világszerte számos biztonsági intézkedést hoztak, hogy megelőzzék a járvány terjedését. Ugyanakkor a kényszerű össze­zártságban a nők és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a családon belüli erőszaknak.
Út a születő dallamtól az opera vezényléséig
A Három nővér című operájával nemrég elnyerte az oroszországi operajátszás legrangosabb díját. Eötvös Péter zeneszerző, karmester több operát írt, mint az eddigi csúcstartó Erkel Ferenc és Szokolay Sándor.
Medencés eladó családi házak az ország különböző részein
Hirdetés – Családi ház vásárlása előtt érdemes átgondolni, hogy a kényelmi szintünk lécét milyen magasra is szeretnénk tenni.

SZABADFÖLD A FACEBOOK-ON

2019 érdekes keretbe foglalta az évtizedet a szőlőben
Hirdetés – Sokat tanulhatunk a 2019-es szőlő növényvédelmi tapasztalatokból!
2020.05.22
Hegyimenet – Felülnézet
Állandó szereplő a Szabad Föld hasábjain Géza, a bölcs, sokat látott buszsofőr. Mostantól végre itt, az online felületen is találkozhatunk vele!
A koronavírus következménye: árváltozás pro és kontra
Furcsa jelenséggel állunk szemben: miközben régen nem fizettünk ilyen sokat a sertés- és baromfihúsért, a tejtermékekért, eközben az élő állatok és állati termékek árai zuhanásba kezdtek. Az Európai Unió a túltermelési válság oldására 75 millió eurót ad tárolási támogatásként.
„Gyógyszer” magány és szomorúság esetén
Kezdetben csak a barátait akarta szórakoztatni az otthonról tanítást parodizáló pár perces videóival Várkonyi Judit, de néhány nap alatt 11 ezer főssé dagadt az interneten a karanténsuli felnőttlétszáma. Mi a titka?
Hogyan lesz okos az éjszakai áram?
Hirdetés – A fogyasztás befolyásolása jelentős eszköz lehet a jövőben a villamosenergia-rendszerek stabilitásának megteremtésére. Az okos technológiák terjedésével erre jelentős lehetőségek nyílnak a jövőben.
Kőuniverzumot alkot
Az egyiken szoknya libben a szélben, a másikon lágyan őszi leveleket hullatnak a fák. Az ember el sem akarja hinni, hogy e képek kövekből születtek. Márpedig Papp Tímea debreceni művész az alkotásait egytől egyig különleges kavicsokból álmodja meg.
Észrevétlenül hat ránk, amiben élünk
Békeidőben az élet lát­szólag a normális kerék­vágásban halad. A hazugságok, a megszé­gyenítés és a megalázás változatos formáival mégis képesek vagyunk háborús viszonyokat teremteni magunk köré. A Békeidő című új magyar filmet a napokban online premieren mutatták be a Vimeo.com internetes oldalán. Hajdu Szabolcs rendezővel beszélgettünk.
2020.05.15.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.