Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. Az ételek versenyeznek egymással. Szakácsunk minden receptet értékel, az "osztályzatot" is tartalmazza majd (leckekönyv helyett) rovatunk. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség.
Ezen kívül a Szabad Föld gasztronómiai rovata is várja receptjeiket, ide is válogatunk. És természetesen itt is honoráljuk ételenként 5000 forinttal.
Írja meg, hogy Ön mennyi idő alatt készíti el az ajánlott ételt, milyen konyhai jártasságot és gyakorlatot igényel, és mennyire munkaigényes. Külön örömünkre szolgálna, ha néhány mondatban leírná az ételhez kapcsolódó kedves emlékét. Várjuk leveleiket!
Rizses kacsa
Györkös Jenőné balatonkeresztúri olvasónkra nagymamájától az édesanyján át öröklődtek a receptek.
Hozzávalók 4 személyre: egy kacsa (zsiradék nélkül), 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 8 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 cs. petrezselyemzöld, 30 dkg rizs, só, bors, majoránna.
A megtisztított, feldarabolt kacsát jól megmosom. A megtisztított zöldséget és a zellert egyforma kockákra vágom. Nagy lábosban 5 dkg forró zsíron félig megpirítom az apróra vágott vöröshagymát. Beleteszem a húst és a zöldséget, sózom, borsozom, és mindig csak kevés vizet hozzáadva, időnként megkeverve félig puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Közben a rizst megmosom, lecsurgatom. A petrezselyemzöldet felaprítom. A maradék 5 dkg zsírt egy serpenyőben felhevítem, a rizst a szeletelt gombával két percig nagy tűzön kavargatom. Beleszórom a petrezselyemzöld felét, és hozzákeverem a húshoz. Felengedem fél liter forró vízzel, ha kell, utánasózom, meghintem majoránnával. Beledobom a zöldborsót, és felforralom. Utána fedővel letakarva 25 percig a sütőben párolom. Ha kész, meghintem a maradék petrezselyemzölddel. A külön kisütött kacsamájat és tepertőt a tetejére rakom, és forrón tálalom.
Diókolbász
Balog Józsefné csongrád-bokrosi levelére felkapta fejét mesterszakácsunk. A diókolbász első hallásra meglehetősen furcsának tűnhet, de a végeredmény látványban és ízben önmagáért beszél.
Hozzávalók 4 személyre: 2 dkg darált dió, 20 dkg füstölt sajt, 20 dkg trappista sajt, 1 fej fokhagyma, 4-5 tojás, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál egész köménymag, ételízesítő, 1 cs. zabpehely, olaj a sütéshez.
Nagyobb tálba teszem a darált diót, beleöntöm a zabpelyhet, a megreszelt sajtokat, az apróra vágott fokhagymát. Beleütöm a tojásokat, megfűszerezem ételízesítővel, köménymaggal, pirospaprikával, és az egészet összedolgozom. Ha túl kemény lett a massza, tojással lazítom, ha túl lágy, kevés zab- vagy árpapelyhet adok hozzá. Vizes kézzel tízcentis rudakat formázok, és forró olajban szép pirosra sütöm. (Érdemes olajsütőt használni, mert abban egyenletesen sül.) Ha kisült, lábasba teszem, 3 dl vizet öntök alá, és tíz percig fedő alatt párolom. Mustárral kitűnő fogás. Minél többször felfőzöm a maradékot, annál finomabb.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu