Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Vértesacsai olvasónk, Tóth Sándorné a család egyik kedvenc fogásának leírására vállalkozott. A markáns, férfias ízek kedveloinek talán mondani sem kell, hogy a marhahúsból fozött, fűszeres tokány galuskával és fejes salátával az igazi.
Fűszeres-gombás marhatokány
Hozzávalók: 40-50 dkg marhalábszár, 15-20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, zsiradék, só, orölt bors, majoránna, piros fűszerpaprika, 1 evokanál liszt, 1 pohár tejföl.
A marhahúst a szokásos módon pörköltnek feltesszük. Vizet nem öntünk rá, csak saját levében csendesen rotyogjon, míg csaknem megpuhul. Ekkor hozzátesszük a fűszereket, a megmosott, kockákra vágott gombát, és fojön még együtt tíz percet. A tejfölt a liszttel elkeverjük, az egészet behabarjuk, és jól összerotyogtatjuk.
A budapesti Nacsa Gábor édesanyja és nagymamája receptgyűjteményében válogatva lelt rá egy ritkaságszámba meno, kölessel készülo édesség leírására.
Kölestorta
Hozzávalók: 1 pohár köles, 3 szem burgonya, 3 tojás, 3 evokanál meleg víz, 15 dkg cukor, 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg sárgabarack, 1 evokanál liszt, 1 csipet szódabikarbóna.
A 10 dkg cukrot a tojássárgájákkal és a vízzel habosra keverjük. Beletesszük a puha vajat. Egy másik tálban összekeverjük a héjában fott és áttört burgonyát a puhára fott kölessel. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, és ezt is hozzáadjuk. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket 5 dkg cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az apró kockákra vágott, aszalt sárgabarackot, egy tálban mindent egybedolgozunk, majd óvatosan összekeverjük az áttört túróval. A kész masszát tortaformába öntjük, és 180 fokon készre sütjük. A tetejét porcukorral meghintjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu