Receptek

Pörkölt hús nélkül

ABC2006. 06. 09. péntek2006. 06. 09.
Receptek

Sebestyén Istvánné zalaegerszegi levélírónk saját régi, jól bevált receptgyűjteményéből válogatott a kedvünkért. Ebédre, vacsorára vagy kirándulásra, hidegen és melegen egyaránt érdemes kipróbálni a tésztaburokba göngyölt, darált húsból készülő fogást.

Húsos krumplitekercs

Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, só, őrölt bors, pirospaprika.
A tésztához: 2 tojás, 4 közepes burgonya, 1 evőkanál libazsír, só, 10 dkg liszt.

A darált húst elkeverjük az apróra vágott szalonnával, a két tojással és a fűszerekkel. Elkészítjük a tésztát: a megfőtt és áttört burgonyához hozzáadjuk a tojásokat, a libazsírt, a lisztet és a sót. Jól összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a húsmasszát. Felcsavarjuk, és a tetejét tojással megkenjük. Közepes hőfokon szép pirosra sütjük.


Balog Józsefné Csongrád-Bokrosról könnyű, nyári zöldséges fogás elkészítésére tanítja mindazokat, akik még sohasem főztek a karfiolból pörköltet.

Karfiolpörkölt

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 közepes fej vöröshagyma, étolaj, ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, csipetnyi egész köménymag, pirospaprika, só.

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. A megmosott, megtisztított karfiolt rózsáira szedjük. Beletesszük a lábasba, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Pirospaprikával, köménymaggal és sóval ízesítjük. Nem kell teljesen megfőzni a karfiolt, jobb ízű, ha egy picit ropog. Mielőtt kész, beleaprítjuk a fokhagymát, még egyszer összerottyantjuk, és levesszük a tűzről. Ízlés szerint főtt tésztával tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek