Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2008. 07. 11. péntek2008. 07. 11.

Kép: Ribizlitorta habsapkában édesség desszert sütemény Fotó: Habik Csaba 2008 04 30

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Ribizlitorta habsapkában édesség desszert sütemény Fotó: Habik Csaba 2008 04 30

Ribizlitorta habsapkában

Hozzávalók: 30 dkg ribizli, 4 tojás, 2-3 tojásfehérje, 10 dkg vaj, 25 dkg kristálycukor, 6-7 evőkanál tej, 15 dkg darált mandula, 18 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál lapra vágott mandula, vaj és zsemlemorzsa a formához, citromfű a díszítéshez

A ribizliből néhány szép fürtöt félreteszünk a díszítéshez, a többit leszemezzük. A vajat 12 dkg cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadunk 2 egész tojást és 2 tojássárgáját, majd belecsorgatjuk a tejet. A darált mandulát összekeverjük az átszitált liszttel meg a sütőporral, és a masszába vegyítjük.
A tésztát vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt 26 cm-es tortaformába simítjuk. Ráhalmozzuk, elosztjuk rajta a leszemezett ribizlit, kicsit bele is nyomkodjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 percig sütjük.
Közben a tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A habcsókmaszszát lazán a forró tortára simítjuk, majd további 15 percig sütjük. A tortát kivesszük a formából, az oldalát körben meghintjük mandulával, és rácsra téve kihűtjük. Fogyasztás előtt  ribizlifürtökkel és citromfűvel díszítjük.

TRÜKK. A tortának minél magasabb a sapkája, annál finomabb. Itt a jó alkalom, hogy felhasználjuk a hűtőszekrény fagyasztójában várakozó tojásfehérjét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek