Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2009. 05. 14. csütörtök2009. 05. 14.

Kép: Borjútekercs friss zöldséges zellermártásban hűsvéti étel Fotó: Habik Csaba 2009 03 25

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Borjútekercs friss zöldséges zellermártásban hűsvéti étel Fotó: Habik Csaba 2009 03 25

Borjútekercs friss zellermártásban

Hozzávalók:
60 dkg borjúlapocka
40 dkg darált hús
2 sárgarépa
1 póréhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 friss zeller zöldjével együtt
só, durva bors
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
5 dkg vaj
1 csapott evőkanál liszt
2 dl tejszín
2 dl zöldségalaplé

A húst nagy, nyitott szeletté vágjuk, kiklopfoljuk, és besózzuk. A póréhagymát, a zellerszár felét és a sárgarépát apróra vágjuk, majd az egész tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, durva borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével és zúzott fokhagymával ízesítjük. A tölteléket elterítjük, elkenjük a húson, utána feltekerjük, mint a rétest. A tekercset kiolajozott alufóliába csomagoljuk, a két végét összefogjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt megsütjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a mártást. A felforrósított vajon megpároljuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott zellergumót. Megszórjuk a liszttel, és egy kicsit megpirítjuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a megmaradt zeller zöldjét apróra vágva, azután felengedjük a zöldségalaplé és a tejszín keverékével. A mártást pár perc alatt kevergetve összeforraljuk, végül botmixerrel egyneművé keverjük. Tálaláskor a felszeletelt hús mellé adjuk.

TRÜKK. Borjúhús ritkán kapható, és meglehetősen drága is – a tekercset természetesen pulykacombból is elkészíthetjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek