Négy évszak házi süteményei

Ajánló2009. 07. 08. szerda2009. 07. 08.
Négy évszak házi süteményei

Verhetetlen cseresznyepuding

Elkészítési idő:
70 perc - 1 adag: 650 kcal

Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 6 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet tört szegfűszeg
- fél reszelt citromhéj
- 11 dkg mandula
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 20 dkg cseresznye

A hűtőből időben kivett, lágy vajat a cukorral és a különválasztott tojássárgájával habosra kavarom. Beleteszem a fahéjat, a törött szegfűszeget, a reszelt citromhéjat, és alaposan összekeverem. Ebbe a simára kikevert tésztába szórom a darált mandulát, az átszitált, finom szemcséjű zsemlemorzsát és a megtisztított, kimagozott, félbe-negyedbe vagdalt cseresznyét – attól függően, mekkora szemű, a kisebbet elég félbe szelni. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és hozzákeverem a tésztához, ügyelve arra, hogy ne törjön. Egy nagyobb vagy két-három kisebb pudingformát kikenek vajjal, zsemlemorzsával meghintem, beleöntöm a tésztát, majd fedővel lezárom. Magasabb edénybe teszem a formákat, vizet öntök alájuk egyharmad részig, és lefedve, gőzben főzöm kb. háromnegyed óra hosszat. Kiborítom, és ízlés szerint díszítem – legfinomabb kísérője a cseresznyeszörp.

Trükk
A formába csak háromnegyed részt öntsük a tésztát, ugyanis főzés közben tovább dagad, így könnyen kifuthat.

Áfonyás-sárgabarackos szelet

Elkészítési idő:
2,5 óra - 1 adag: 450 kcal

Hozzávalók:
A tésztához: - 15 dkg liszt - 2 dkg cukor
- 12 dkg vaj - 1 evőkanál víz
A töltelékhez: - 20 dkg vaj - 15 dkg cukor
- 1 tojás - 2 tojássárgája - 4 dkg liszt
- 20 dkg darált dió - 5 evőkanál tejszín
- 40 dkg felezett sárgabarack - 20 dkg áfonya

Az elkészítési idő a legrémisztőbb ebben a receptben, viszont aggodalomra semmi ok, hiszen több benne a pihentetés és a sütési idő, mint a tényleges munka! A tésztához a lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a cukrot, majd a vajat kézzel belemorzsolom. Hozzáadom a vizet, és az egészet lágy tésztává dolgozom össze. A tésztát – fóliába csomagolva – hűtőszekrénybe teszem, félórán át hűtöm, majd lisztezett deszkán kinyújtom, egy 24 cm-es tortaformába nyomkodom, és villával megszurkálom. A sütőt 180 fokra előmelegítem, a tésztát alufóliával beborítom, és a már meleg sütőben 15 percig sütöm. Leveszem a kissé átsült tésztáról a fóliát, majd újabb 15 percig sütöm. Közben a töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a tojást és a tojássárgájákat, majd belekeverem a lisztet, a diót és a tejszínt. A sárgabarackot és az áfonyát elosztom a tésztán, és kanállal ráterítem a tejszínes keveréket. Még egy órán át tovább sütöm, addig, amíg a töltelék meg nem szilárdul.

Trükk
Jót tesz a már tortaformába nyomkodott, átszurkált tésztának, ha még egy kis időre, kb. félórára újra hűtőbe tesszük.

Borított barackos

Elkészítési idő:
60 perc + 30 perc pihentetés - 1 adag: 300 kcal

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt - 1 késhegynyi só - 30 dkg vaj - 10 dkg cukor
- 50 dkg sárga- vagy őszibarack - 5 dkg mogyoró

A lisztet 25 dkg, darabokra vágott hideg vajjal, pici sóval és 3 evőkanálnyi hideg vízzel sima tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe teszem. Vastagon kivajazok egy kerek sütőformát, és megszórom 5 dkg cukorral. Elosztom rajta a vékony cikkekre vágott barackot, megkenem a maradék felolvasztott vajjal, és megszórom a maradék cukorral. Lisztezett deszkán kerek lappá nyújtom a tésztát, és betakarom vele a barackot. A széleket jól lenyomkodom, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm. Ha elkészült, tálra borítom, és megszórom lapra vágott, pirított mogyoróval.

Szedres rizskocka

 Elkészítési idő:
50 perc + 2,5 óra pihentetés - 1 adag: 320 kcal

Hozzávalók:
A tésztához: - 2 tojás - 4 dkg cukor - 4 dkg liszt
A krémhez: - 1 liter tej - 30 dkg rizs - 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dl tejszín - 8 dkg cukor - 3 evőkanál zselatin
- 10 dkg szeder - 2 dl szeder- vagy málnalé - egy csipet só

A tésztához a tojások sárgáját habosra verem a cukor egyharmad részével. A tojásfehérjéket a maradék cukorral keményre felverem, majd óvatosan összedolgozom a liszttel és a cukros tojássárgájával. A tésztát kivajazott, lisztezett 20 x 30 cm-es tepsibe terítem, megsütöm, és a tepsiben hagyom kihűlni. A tejben a cukorral, a vaníliás cukorral meg egy pici sóval puhára főzöm a rizst. Elkeverek benne két evőkanál feloldott zselatint, majd langyosra hűtöm. A tejszínt kemény habbá verem, és óvatosan a tejberizshez keverem. A rizses krémet egyenletesen elterítem a piskóta tetején, és kb. 30 percre a hűtőbe teszem, hogy kissé megdermedjen. Közben a gyümölcslét felmelegítem, és feloldok benne egy jó evőkanál zselatint. A rizses krém tetejét kirakom szederrel, bevonom a gyümölcszselével, és további két órára visszateszem a hűtőbe.

Paradicsomos-hagymás lepény

Elkészítési idő:
60 perc - 1 szelet: 230 kcal

Hozzávalók:
- 3 paradicsom - 20 dkg liszt - 1 csipet só
- 20 dkg vaj - 2 teáskanál hideg citromlé
- 12 dkg mozzarella sajt - 6 dkg parmezán sajt
- 1,5 evőkanál oregánó - 1 fej vöröshagyma

A paradicsomot 6 mm vastagra szeletelem, és állni hagyom egy órát. Ezalatt elkészítem a tésztát. Morzsává keverem a lisztet a sóval és a lereszelt hideg vajjal. Külön összekeverem a citromlét 5 evőkanál hideg vízzel, és a tésztához öntöm. Villával addig kavarom az egészet, amíg a tészta majdnem összeáll. Majd enyhén lisztezett deszkára borítom, és négyszögletes lappá nyomkodom. Nyújtófával kb. másfél cm vastag, 20 x 30 cm-es téglalapot nyújtok, a rövidebb oldalánál félbehajtom, majd az egészet a másik oldalról még ketté, hogy négyrétegű tésztát kapjak. Ez az első hajtogatás. Ha ezzel végeztem, elfordítom a tésztát egy negyed fordulattal, és újból kinyújtom egy 20 x 30 cm-es lappá. Ismét behajtom először a rövidebb, majd a hosszabb oldalát. Ez a második hajtás. Megint teszek egy negyed fordulatot, kinyújtom a tésztát az iménti méretre, és harmadszor is áthajtogatom, mint egy levelet. Fóliába csomagolom, és egy órára hűtőbe teszem. A tésztát enyhén lisztes deszkán kinyújtom egy kb. 30 cm átmérőjű körré, a peremét egyenletesre vágom, majd felhajtom úgy, hogy az oldala kb. 1,5 cm magas legyen. Kivajazatlan, 26 cm-es tortaformába helyezem, és rászórom egyenletesen a mozzarellát, 3 dkg reszelt parmezán sajtot meg az oregánót. Kis átfedéssel rádobálom a paradicsomkarikákat, megszórom a vékonyra vágott hagymával, és meghintem a maradék reszelt parmezánnal. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a tészta aranyszínű és a teteje ropogós nem lesz, ez 25-35 perc. Azonnal tálalom.