• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Csúcsra jár a tó

Szerző: (szg)
HIÁBA MENETELÜNK megállíthatatlanul a vakáció vége felé, a Balaton csendjét még mindig gyermekzsivaj veri fel. Hála a szociálisan érzékeny támogatóknak.

A felvétel tavaly nyáron készült a máltais mozgáskorlátozott-táborban - Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Egyhetes vakáción vesz részt hétfőtől 250 fiatal Balatonfenyvesen, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idei mozgáskorlátozott-táborában.

A szállást és a tópartot előzetesen akadálymentesítették, így a kerekes székes vendégek rámpán gurulhatnak be a vízbe, de felszállhatnak vitorlás hajókra, különféle sportágakat próbálhatnak ki, és éjszakai diszkó is várja őket.

A tábor szokatlan módon segíti a fogyatékkal élő emberek elfogadását és beilleszkedését: a kerekes székes vagy halmozottan sérült emberek családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek, segítőik a közösen eltöltött időben a feladatra felkészített fiatal önkéntesek.

A mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel – a táborban így két oldalról is bontják a szánalom és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

A nemzetközi máltai mozgáskorlátozott-táborokban az elmúlt három évtizedben több ezer fogyatékkal élő fiatal fordult meg. A táborokban igazi barátságok szövődtek, sokan kaptak bátorítást, hogy éljenek aktívabb életet, tágítsák határaikat, legyenek nyitottabbak az őket körülvevő világra. Voltak, akik ilyen táborban találtak rá életük párjára. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat negyedik alkalommal szervezi meg táborát a Kárpát-medencében élő fiatalok számára.

GYERMEKMENTŐK. Negyvenöt, Bákó megyéből érkezett rászoruló, általános iskolás gyermek nyaral a héten Keszthelyen, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében.
A csoport összes költségét – a szállástól az étkezésen át a programokig – a Magyar Nemzeti Bank állja. A héten a gyerekek a strandoláson kívül ellátogatnak többek között a Veszprémi Állatkertbe, a balatonfűzfői Balatoni Bob Szabadidőparkba és a Festetics-kastélyba, egy napra pedig Budapestre utaznak városnézésre. A csángó gyerekek többsége még sohasem járt Magyarországon.

300 ezer
egyszülős család van Magyarországon,
amelyekben 500 ezer gyerek nevelkedik.


EGYSZÜLŐSEK AZ ERZSÉBET-TÁBORBAN
Mintegy 150 fiatal kezdte meg vakációját minap az Erzsébet -a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány fonyódligeti táborában. Idén először nyílt lehetőség arra, hogy egyszülős családok gyermekei is jelentkezhessenek a nyári Erzsébe-ttáborokba; a szülők az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány segítségével pályáztak az ingyenes nyári táborra. A javarészt hátrányos helyzetű, 6–17 év közötti gyerekek egy hetet töltenek ott, közösségteremtő és tematikus sportprogramokon, élmény- és ismeretterjesztő foglalkozásokon vehetnek részt, Ki mit tud? versenyen mutathatják meg tehetségüket.