• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kitehetjük az ablakba

Szerző: Király Farkas
Szeptembertől a villanyszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál kell bejelenteni. Szabadon választhatunk kivitelezőt, olcsóbb lehet a minőségi munka.

Illusztráció
Fotó:
Németh András Péter

Egy sor feltételnek is meg kell felelniük a szakembereknek – derült ki a Magyar Közlöny július 31-i számából.

Villanyszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet csak az végezhet, aki rendelkezik legalább egymillió forint értékű felelősségbiztosítással, valamint nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel. Gazdasági társaság, egyéni cég akkor végezheti a tevékenységet, ha az azt ellátó munkavállaló rendelkezik megfelelő képesítéssel és gyakorlati idővel. A tevékenységet egy nyomtatványon kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell a meghatározott képesítés és a gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat.

A rendelet alapján a hatóság megtiltja a tevékenység végzését, ha a szerelő nem felel meg a feltételeknek, vagy súlyosan megsértette a villany-, vízközmű- vagy csatornabekötési szerelői tevékenység végzésére vonatkozó szakmai szabályokat, amivel az élet és testi épség veszélyeztetését idézte elő vagy jelentős anyagi kárt okozott. Megtiltható a tevékenység végzése akkor is, ha a szerelő nem a felülvizsgált tervdokumentációnak, illetve nem az előírásoknak megfelelően végezte el a munkát.

Egy másik jogszabály-módosításból kiderül: a vízszerelési, illetve villanyszerelési tevékenység bejelentését felvették a kormányablakokban továbbítás céljából előterjeszthető beadványok sorába.

Mindez összefügg a korábbi döntéssel, miszerint július 1-jétől az elosztótársaságok hatósági jogkörei jelentősen leszűkültek. Szeptembertől a vállalkozások széles köre kerülhet be a piacra, és szabadon választhatóvá válnak az áram- és víziközmű- csatlakozási munkák kivitelezői – ez minden bizonnyal a szolgáltatások színvonalának emelkedését és a kivitelezői árak csökkenését hozza majd magával.