• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Régi tanulságok

Szerző: Markos Mária
Megérkezett Dagesztánba a Szíriából hazatérő orosz katonákat szállító első két repülőgép. Az orosz csapatok részleges kivonását Szíriából Vlagyimir Putyin egy rövid szíriai látogatáson jelentette be. Az orosz elnök már 2016 márciusában beszélt a csapatok többségének kivonásáról, ám a szír elnök helyzete igazán mostanra stabilizálódott. A döntés azért is aktuális, mert az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó komolyabb állásait Irak után Szíriában is felszámolták.

Fotó: Mikhail Klimentyev - AFP

Nem csupán katonai lépés az orosz erők részleges kivonásának bejelentése, hanem diplomáciai üzenet is Moszkva részéről. Ugyan a szíriai háború az ország keleti részén a végéhez közeleg, a konfliktus lezárásától még távol vagyunk. Szíria nyugati felében ugyanis több iszlamista csoport tart megszállás alatt kisebb-nagyobb területeket, amelyek ugyan jó ideje körbe vannak zárva, továbbra is harcok dúlnak ezeken a frontokon. További problémás területet jelent a Jordániával és a Golán-fennsíkkal érintkező déli országrész, akárcsak Idlib tartomány, amely teljes egészében a lázadók kezén van. Így a mostani bejelentés mögött az orosz fél nyomásgyakorlási szándéka is állhat Damaszkuszra, hogy az mutasson nagyobb rugalmasságot a közelgő béketárgyalásokon.

A döntést az orosz elnök személyesen, a győzelem helyszínén jelentette be, az ottani orosz légitámaszponton. Megköszönte a katonáknak a harcot, elmondta, hogy hadserege Aszad erőivel együttműködve leverte a nemzetközi terroristák legfanatikusabb csoportját.

Közölte, hogy a Szíriában tartózkodó orosz erők nagyobb része máris hazatérhet, de ha a terroristák újra felütnék fejüket, a maradó kis létszámú erő elég ahhoz, hogy ellássa a bajukat, és persze bármikor lehet újra erősítést hozni, ha szükséges. Azt, hogy pontosan mennyi katonát érint ez a döntés, azért is nehezen megbecsülhető, mert a Szíriában harcoló orosz alakulatok típusát, a felvonultatott haditechnikát és a katonák számát a polgárháború kezdete óta szigorúan titkolta a Kreml. Putyin Aszadot is fogadta a légibázison, aki hálálkodott neki, és együtt nézték végig a helyben rendezett kisebb győzelmi parádét. Van is miért hálálkodni: Aszad neki köszönheti hatalmát, 2015 őszén már bukásra állt, amikor megjelent az orosz haderő az országban.

Oroszország tanult az amerikaiak közel-keleti kudarcaiból, és a szovjetek '80-as évekbeli afganisztáni felsüléséből. Szíriába már nem küldött nagy haderőt, viszont keresett egy olyan helyi partnert, aki a piszkos munka javát elvégezte. A kivonulás után a rend megtartását a régi-új diktátorra bízza: Bassár el-Aszad erre a legmegfelelőbb személy.
 

(Az RTL Klub Híradója december 15-i adásában a szíriai kormányerők és az orosz légierő Ghouta város lakosságát is sújtó tevékenységéről számolt be - a szerk.
A részletek:
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/halalra-eheztetik-a-gyerekeket
)

 Oroszország 2015. szeptember 30-án szállt be a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök oldalán, megfordítva ezzel a háború menetét. Moszkva légi, vezérkari és diplomáciai támogatással, valamint hírszerzéssel, különleges egységekkel, katonai tanácsadókkal, fegyverszállításokkal és humanitárius segélyekkel támogatja Damaszkuszt.