• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A magyar csapat helytállt, de nem bírt a belgákkal

Szerző: Palágyi Béla
Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Fucsovics Márton. A magyar csapat helytállt, de nem bírt a belgákkal a Davis-kupában. - Fotó: Joe Castro, EPA/MTI

Ha tenisz, akkor Belgium… A magyar férfi teniszválogatott – mi, magyarok a sportban ritkán szoktuk kimondani, mert igazából csak a győzelmet ismerjük el – remek hétvégét szerzett a sportág híveinek, pedig 2-3 arányban kikapott Belgiumtól a Davis-kupa világcsoportjában.

Persze nem a vereségnek örültünk, hanem annak, hogy van remek válogatottunk. Nézzük csak a közelmúltat: három évvel ezelőtt még egy megjegyezhetetlen nevű csoportban (amúgy az euro-afrikai zóna III-ban) ütögették a labdát legjobbjaink. Onnan indultak fölfelé, és miközben legyőzték a jóval esélyesebbnek gondolt Szlovákiát és Oroszországot, egy csapásra a világcsoportban – abban az elit klubban, ahol a földkerekség 16 legjobb válogatottja küzd egymással – találták magukat. A múlt hét végén a jó sorsunk azzal a Belgiummal hozott össze bennünket, akik tavaly még az első helyért harcoltak, s bár akkor „csak” a másodikak lettek, ellenfélnek nem akárkik! Meg is lepődtem, hogy milyen bizakodóan készülődtünk ellenük – aztán kiderült, hogy nem alaptalanul. No, hát ettől lett remek a hétvégénk – még úgy is, hogy kikaptunk!

Az első mérkőzést Fucsovics Márton játszotta a balkezes Ruben Bemelmans ellen, aki jóval Marci mögött áll a világranglistán. Csakhogy: Fucsovics kellemetlen lábujjsérüléssel bajlódott, ezért kivágott orrú cipőben edzett, aztán szerencséje sem volt, így a világranglistán a 120. helyen rangsorolt belga örülhetett a 6-4, 4-6, 7-6, 6-3 arányú győzelemnek. (Sokak szerint itt ment el az egész meccs.) A ranglistán 7. David Goffin pedig 6-4, 6-4, 6-0-ra verte Balázs Attilát. S ekkor következett az emlékezetes páros: a Fucsovics, Balázs kettős öt játszmában megverte a Bemelmans, Joris De Loore duót – méghozzá olyan izgalmas csatában, amelynek forgatókönyvét egy krimiszerző is megirigyelhette volna! Innen tovább már a papírforma érvényesült: Goffin legyőzte Fucsovicsot 7-5, 6-4, 3-6, 6-2 arányban, s ezzel el is ment a meccs, 3-1-re vezettek a belgák. A 18 éves Piros Zsombor, üde színfoltként, az immár tét nélküli meccsen 6-3, 7-6-ra megverte az öt évvel idősebb Cagninát, de ez már csak a szívünknek lett jó, hiszen a vége 3-2 oda.

Nem jutottunk tovább, később majd az elit csoportban maradásért játszunk. Egyvalami azonban biztos: van teniszsportunk! Aki nem hiszi, kapaszkodjon meg: a párosban Australian Opent nyert Babos Tímea Tajpejben egyesben győzött!

TÉVÉ A RÁDIÓBAN
Szepesi György neve fogalom. Amúgy „civilben” rádióriporter, generációk nőttek fel a sportközvetítésein. Ha a régi idők fociját idézem fel magamban, az mindig Szepesi hangján jelenik meg a „belső rádión”. Nyolcvanéves lehetett, amikor teniszmeccset játszottunk ellene – ha jól emlékszem, a partnere Vándor Kálmán volt – az újságíró-bajnokságon. Ha „a Szepesi” megszólalt bármelyik italbolt néprádiójában, menten csend lett, s mindenki a szürke dobozra figyelt. Ő volt kora televíziója: olykor jobban láttatott a képernyőnél. Február 5-én lett 96 éves. Gyuri bácsi, az Isten tartson meg! Hogy meddig is? De hiszen Te oly magasra tetted a mércét!

Címkék: Sportnapló | tenisz