• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Téli játszmák

Szerző: Markos Mária
Miközben egyre nő az atompara Észak-Korea körül, olyan eseményre került sor, amelynek már két éve nem lehetett szemtanúja a világ: a két Korea diplomáciai küldöttsége egy asztalhoz ült.

A két Korea küldöttségeinek találkozója - Forrás: AFP

Január második hete szokatlan, enyhülést ígérő diplomáciai eseménnyel kezdődött. Észak- és Dél-Korea delegációjának gyors egymásra találásának előzménye, hogy a phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsongun újévkor tőle meglepően békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt szeretne venni a Dél-Korea által február 9–25. között rendezendő téli olimpián. A két Korea korábban közösen jelent meg a Sydneyben 2000-ben, Athénban 2004-ben megrendezett és a 2006-os torinói téli játékok nyitó és záró ceremóniáján. A megbeszélések középpontjában ugyan a játékokon való észak-koreai részvétel állt, de feltételezhető, hogy egyéb, a két Koreát illető kérdéseket is felvetettek,  például az 1950–53-as koreai háború végén elválasztott családtagok újraegyesítésének folytatását.

Dél-Korea azt javasolta, hogy a közelgő Hold-újév szünetében, a jövő hónapban találkozzanak ezek a rég látott rokonok. A megbeszélés eredményeként biztosnak látszik, hogy Észak-Korea sportolókat, edzőket, kísérőket, fellépőket, megfigyelőket, újságírókat és egy tékvandóbemutatót tartó csoportot is küld az olimpiai játékokra.

A két tárgyalódelegáció öt-öt főből állt. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszünetben kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson városa, az annak dél-koreai oldalán lévő Béke Háza.

A két ország között 2015 decemberében szakadtak meg a kapcsolatok, amikor egy újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt Dél-Korea bezárta  a két ország közös projektjeként az északi területen üzemeltetett Keszong Ipari Parkot.
 

Az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott, hogy nem tartja meg az olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát.

Címkék: Észak-Korea | Távol-Kelet | USA