• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Vágtára nyergelünk

Szerző: Munkatársainktól
TIZEDIK ÉVFORDULÓJÁT ünnepli a Nemzeti Vágta szeptember 15–17. között a Hősök terén és környékén. A kerek születésnaphoz jubileumi programok dukálnak!

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Rá sem ismerünk majd Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjára szeptember derekán! Az autók zúgását felváltják a lópatadobogások és a néptáncos kurjantások, a kipufogógáz helyett pedig az Országkonyhából kiszűrődő illatokat élvezheti az, aki kilátogat a 10. Nemzeti Vágtára. A Hősök terén lóversenypálya, a Városligetben huszártábor, az Andrássy úti Vágta korzón pedig az induló települések specialitásait felvonultató kulturális kavalkád várja az érdeklődőket. A Nemzeti Vágtán Magyarország szinte minden tájegysége bemutatkozik hagyományaival, kézműves különlegességeivel. Ezen a hétvégén több mint 400 ló fordul majd meg a Hősök terén, ahol a programsorozat csúcsaként 72 település legjobb lovasai mérik össze gyorsaságukat.

Szombat este rendhagyó módon ingyenesen követhetjük a lelátóról a Tüzes Vágtát, amelyen a tűz és a tánc lesz a főszereplő.

Fáklyákkal felvonuló lovas huszárok, tüzes nyílvesszők, trükklovasok, tűzoszlopok körül gyakorlatozó dámalovasok és egy látványos, lángoló épületekkel teli csatajelenet is megelevenedik majd.

A Tüzes Vágta után mindenki csatlakozhat a szabadtéri táncházhoz, amelynek középpontjában a huszárok hagyományos katonatoborzó tánca áll majd.

„Az az álmunk, hogy megszervezzük az ország legnagyobb verbunkját, amely összehozza az embereket, mindenkit táncra csábít, kortól és képzettségtől függetlenül – mondta Szokolik Szabolcs, a Vágta tánccsoport művészeti vezetője. – Tíz profi táncmester vezet majd egy-egy kisebb csapatot, ezek összessége alkot majd egy nagy körverbunkot a téren, természetesen mindezt élő népzenei kísérettel.”

A mulatsághoz illő hamisíthatatlan, történelmi környezetet hagyományos lovas táborokkal teremtik meg a szervezők.

„Megidézzük a régi katonai táborok hangulatát. A gyerekek megsimogathatják az állatokat, beszélhetnek a huszárokkal, megismerhetik egy lovas íjász felszerelését vagy a huszár kardját, különleges ruháját. A Nemzeti Lovas Díszegység tagjai bemutatják különlegesen kiképzett lovaikat, ünnepi felszerelésüket – sorolja Meskó Zsolt, a Nemzeti Vágta főrendezője. – A gyerekek itt testközelből láthatják megelevenedni a történelmet. Jó alkalom ez a szülőknek, hogy utódaik bepillantást nyerhessenek a hagyományőrző élet rejtelmeibe.”


SZTÁRPARÁDÉ ÍGÉRKEZIK
Immár köztudomású, mely magyar hírességek vállalták a Nemzeti Vágta nem mindennapi kihívását, az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamát. A résztvevők hónapok óta kitartóan edzenek lóháton, civil foglalkozásuk mellett. Az elmúlt évek során olyan hírességek versengtek, mint Stohl András, Nagy Ervin, Kaszás Géza vagy Trokán Nóra – most szeptemberben pedig új nevekkel bővül a  hétköznapi hősök sora. Újabb két sármos férfi színész csatlakozott az idei Sztárfutamhoz. Bács Péternek – akit Határ úti hősként ismert meg az ország, amikor júniusban megfékezett két randalírozó, utasokkal kötekedő férfit egy fővárosi buszon – bakancslistás álma válik valóra a versenyen indulással. Az extrém sportokat kedvelő Adorjáni Bálint egy gyerekkori kutyaharapás miatt  (aminek nyoma a mai napig látszik mellkasán) eleinte tartott a négylábúaktól, mostanra mégis szenvedélyévé vált a lovaglás. Szerinte a Nemzeti Vágtán indulni férfias dolog, ami határozottságra tanít és jellemformáló. Barabás-Kiss Zoltán harmadízben indul a Jótékonysági Sztárfutamon. A mezőny egyik legtapasztaltabb lovasa, így őszinte tekintéllyel figyelték az újoncok a média kamerái előtt tartott közös edzésen. Szotyori-Nagy Kristóf versenyigazgató kiélezett, izgalmas versenyre számít, de felhívta a versenyzők figyelmét a fair play viselkedésre, hogy az önös érdekeket háttérbe szorítva, egymás testi épségét tartsák szem előtt.


IGAZI LOVAG A BAJNOK! A tavalyi bajnok Sipos Imre a Sztárfutam után megfogadta, hogy egy év alatt lead legalább 15 kilót, hogy a lovának idén könnyebb dolga legyen. A Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója tartotta a szavát, eddig 10 kilótól sikerült megszabadulnia, jó formában várja a közelgő megmérettetést. Ezenkívül hagyományőrző Mogyoródi Sándor-huszárként is felvonul majd 150 társával együtt az Andrássy úton. Bár idén is a győzelemre hajt, Puzsa Patrícia győzelméért lovagiasan megfékezné lovát a cél előtti utolsó métereken. A színész ugyanis nagyon tiszteli vígszínházas fiatal kolléganőjét a bátorságáért, hogy a tavalyi esései után ismét elindul a versenyen. A húsz éve nyeregben ülő Sipos Imre rajong a lovakért, a családja és a színház után ez a harmadik legfontosabb az életében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az állatorvosi egyetem hippológia, azaz lovastanár szakára jár, most írja a szakdolgozatát.
A színész idén is a Magyar Lovasterápia Szövetségért vágtázik; mélyen hisz abban, hogy a lovak csodálatos módon tudnak segíteni a sérült embereknek. A Sztárfutam első helyezettje 500 ezer forinttal, míg a többi vágtázó 200-200 ezerrel segítheti a választott alapítványát.


ÉRDEKESSÉGEK 
- A lovas sport az egyetlen, semmihez nem hasonlítható sportág, amelyben az olimpián a férfiak és a nők együtt versenyeznek, így van ez az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamon is. A tíz év alatt még nem ünnepelhettünk női győztest.
- A Nemzeti Vágta sajátossága, hogy a lovak között sem tesz nemi különbséget: a kancák, a mének és a heréltek azonos feltételek mellett versenyeznek.