• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Vigyázzon kedvencére!

Szerző: ohgy
JÓ, HA A HÓNAP VÉGÉIG nem engedi el a kutyáját, macskáját az erdők, mezők mellett lakó tulajdonos, az arra sétáló vagy túrázó – sőt e helyeken legeltetési tilalmat is elrendeltek a hatósági állatorvosok –, mivel szeptember 29. és október 14. között zajlik Magyarországon a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása.

Mintegy 41 970 négyzetkilométernyi területen – az ország csaknem felében – végzi el a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az érintett térségekben az ennek a kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat hozott az illetékes járási főállatorvos. A veszélyes betegség elleni vakcinát csalétek tartalmazza, amit általában légi úton szórnak ki. Ennek megfelelően a sűrűn lakott részeket nem érinti az akció. A kezelt területek térképe és az érintett települések listája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megtekinthető.

HALÁLOS VESZÉLY. A veszettség súlyos betegség, aki látott már ilyen állatot – netán embert –, örök életére megőrzi e képet az emlékezetében. Az egész Földre kiterjedő program indult, hogy 2030-ig felszámolják e kórt. Manapság 10 percenként egy – azaz naponta 144 – ember hal bele a világon. Nemrég, szeptember 28-án tartották e betegség világnapját,. A vírus ott szedi áldozatait, ahol sok a kóbor kutya, illetve a vadon élő ragadozó. A kérődzők és a madarak is megfertőződhetnek vele, így hordozhatják és terjeszthetik a vírust. Nálunk már lassan hat évtizede kötelező a háznál tartott kutyák évenkénti vakcinázása, de több évtizede tart a rókáké is. Ennek hatására főként a nyugati országrészben a vadon élő állatok többsége sem hordozza már a vírust. A kór a központi idegrendszert támadja meg, s kifejlődve – a fásultságot, az agresszív viselkedést, az egyre súlyosbodó bénulást követően – halált is okozhat. Hazánkban legutóbb 1994-ben fordultak elő veszettség miatt halálesetek, mert a fertőzöttek nem fordultak idejében orvoshoz.

A csalétek az emberek számára kellemetlen szagú, a belsejében alumínium és műanyag fóliában található a vakcina. Az ebzárlatot azért is rendelik el ilyenkor, hogy a rókák és más ragadozók minél nagyobb számban férjenek a csalétekhez. A rókák e területeken és az adott időben tényleg megtalálják a csalétkeket, s azok valóban hatnak: a Nébih vizsgálatai szerint a legutóbbi vadászati idényben a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede ette meg a csalétket, azaz testük tartalmazta a veszettséget okozó vírussal szembeni ellenanyagot, ami csakis a csalétken keresztül juthatott a ragadozó szervezetébe.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Címkék: Házunk tája