Nézze meg, mi a siker kulcsa!

Vajon a sikeres karrier hátterében mennyiben állnak a tanulmányok, illetve a rátermettség? Az amerikaiak többsége szerint a főiskolai vagy egyetemi végzettség elengedhetetlen a jó álláshoz.

BulvárKovács Réka2011. 08. 25. csütörtök2011. 08. 25.
Nézze meg, mi a siker kulcsa!

Sokat hallunk olyan sikeres vállalkozókról, akik nem fejezték be, illetve el sem kezdték felsőfokú tanulmányaikat, mégis maradandót tudtak alkotni. Ezért felmerül a kérdés: tényleg olyan fontos-e az a bizonyos papír? A Gallup közvélemény-kutató cég és a Lumina Oktatási Alapítvány felmérésében arra kérték a válaszadókat, hogy ötfokú skálán értékeljék, mennyire értenek egyet az állítással: „A felsőfokú végzettség kulcsfontosságú ahhoz, hogy valaki jó álláshoz jusson ebben az országban”.

Kiderült, az amerikaiak 69 százaléka teljesen egyetértett vagy inkább egyetértett, 19 százaléka volt bizonytalan, s mindössze a 11 százaléka felelt nemmel. Ez az arány megfigyelhető a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatoknál is, ugyanis a diplomások körében a munkanélküliség és az alulfoglalkoztatottság is messze elmarad az országos átlagtól – olvasható az ELTE hírlevelében. Míg a munkanélküliség aránya a teljes lakosságot tekintve 6, az alulfoglalkoztatottság pedig 19 százalék, addig ezek az értékek a felsőfokú végzettséget szerzettek körében csupán 5, illetve 9 százalék körüli.

A továbbtanulás tehát egyértelműen gazdasági szükségszerűség: a megkérdezettek több mint fele a több fizetésért tanul, harmaduk pedig a jobb állás megszerzésének lehetősége miatt. A széles körű műveltséget, a tájékozottságot és a kritikai gondolkodást csupán a válaszadók 5,3, illetve 1 százaléka nevezte meg legfontosabb indokként.

Ezek is érdekelhetnek