Család-otthon

Március 16. óta 720 ezer általános iskolás gyerek lépett be az online oktatás világába. Bezártak az iskolák, diákok és tanárok egyik napról a másikra kiszorultak a tantermekből, az internet segítségével kellett átállniuk az önálló tanításra és tanulásra. Ehhez nyújt hatékony segítséget az immár több éve működő videotanar.hu weboldal.
Az elmúlt napokban 20 Celsius-fokot csökkent a hőmérséklet, a bimbózó tavasz hirtelen téli zimankóra váltott, ami sokunkat megvisel. Mindezt tetézi a tavaszi fáradtság, a vírushelyzet miatti aggodalom, s ráadásképp e hét végén az óraátállítás. Hogyan tehetjük könnyebbé szervezetünk számára ezt a stresszes időszakot? – kérdeztük dr. Pintér Ferenc meteogyógyásztól.
A düh és az agresszió része az emberi természetnek, de meg lehet szelídíteni – állítja a szakember. Aki gyerekkorában nem tanulja meg kezelni az indulatait, felnőttként kevésbé lesz terhelhető.
„Nyugodtan zárnám le az életem, ha menni kellene ebből a világból.” Szinte érthetetlen, miért mond egy felnőtt, jó erőben lévő ember ilyesmit, de a pályafutását nézve azt is láthatjuk, hogy többet élt meg, mint sokan. Marosi Antal a kihívások és a szolgálat mellett kötelezte el magát, a történetek mögött az emberi arcokat keresve.
Hirdetés – „Letészem a lantot. Nyugodjék” – olvashatjuk Arany János elhíresült sorait. Arany, a költészet eszközeivel, jól ragadja meg a nyugdíjba vonulás letargikus érzését. Sajnos ugyan mindannyiunk számára eljön majd az idő, amikor nyugdíjasok leszünk, de ma már szerencsére ez nem feltétlenül jár azzal, hogy azt a bizonyos „lantot” le is kellene tenni.
Alig pár napja zártak be a színházak, múzeumok, könyvtárak és a többi kulturális intézmény, de közülük jó néhányan rögvest megszervezték, hogy a vírusjárvány idején, az otthonunkban ne maradjunk élmény nélkül. Az internetes kínálatból ajánlunk figyelmükbe néhányat.
Második alkalommal szerepel a Hangszersimogató nevű gyermek­foglalkoztató a budai Klebelsberg Kultúrkúriában. A 2013 óta együtt zenélő formáció énekesnője Korzenszky Klára, aki négy zenésztársával – Bársony Bálinttal és zenekarával – varázsolja el a gyerekeket az egészen apróktól a kisiskolás korosztályig. A Szabad Föld is ellátogatott a koncertjükre.
A fájdalom mélyebbre ereszti a gyökerét az emberi lélekben, mint az öröm – vallja Kádas Mária, aki a nyolcvanas években mintegy három esztendőt töltött Szibériában a kislányával, hogy a veleszületett láb- és kézrendellenességét hosszú és fájdalmas beavatkozásokkal hozzák rendbe. Az ott töltött időszakról napló született, amely most orosz fordításban is megjelent.
A koronavírus nemcsak egészségügyi szempontból jelent kihívást, hanem emberileg is komoly próbatétel. Szembe kell nézni azzal, hogy felelősséggel tartozunk nemcsak magunkért, hanem embertársainkért is. Az, hogy otthonról dolgozunk, tanulunk, jelentősen kihat emberi kapcsolatainkra is: a kisközösségek szolidáris együttműködése segíthet át minket ezen a nehéz időszakon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.