Jótékony baktériumok

Probiotikum: az egészség megőrzésére buzdító reklámok egyik „varázsszava”. A kutatások szerint e mikroorganizmusok nemcsak az antibiotikumos kúrák után válnak be, de mérséklik az emésztési panaszokat, enyhítik a különféle gyulladásos bélbetegségek tüneteit és siettetik a gyógyulást is. A kismamáknak különösen ajánlják, lévén a csecsemő bélflóráját az anyatej alapozza meg.

Család-otthonPalágyi Edit2011. 11. 18. péntek2011. 11. 18.

Kép: jughurt evés egészséges táplálkozás tejtermék élelmiszer 2011 10 06 Fotó: Kállai Márton

Jótékony baktériumok
jughurt evés egészséges táplálkozás tejtermék élelmiszer 2011 10 06 Fotó: Kállai Márton

A több százféle baktérium élőhelyéül szolgáló bélflórára azért kell vigyázni, mert nemcsak az emésztésért, de az immunrendszer jó működéséért is felelős: segít visszaverni a kórokozók támadását. Testünk 1-2 kilogrammnyit(!) tartalmaz a hasznos baktériumokból, s ha a számuk kisebb az ideálisnál, szervezetünk kevesebbet termel B-vitaminokból.

A patikában vény nélkül kapható készítményeket – melyek többféle speciális baktériumtörzset tartalmaznak – akkor kell segítségül hívnunk, ha a bélflóra károsodott, egyensúlya felborult, illetve fennáll ennek a veszélye. A gyógyszertári kapszulákban biztosan annyi baktériumcsíra található, amennyit feltüntettek rajta, s a hatásukat kísérletekkel igazolták.

Az élelmiszerek általában változó mennyiséget vagy egyszerűen túl keveset tartalmaznak a jótékony baktériumokból. A joghurtok inkább arra valók, hogy megelőzzék a bajt, fenntartsák az egészséges bélflórát. A reklámokból ismert L. casei Defensis a bélben lakozó jótékony bacik egyike. Kár, hogy a probiotikumos joghurtok legtöbbjének csomagolására nem írják fel, mennyi baktériumcsíra van bennük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek