Idős fák átültetéséről, a karfiolról, a fahamuról - üzeneteink

A Szabad Föld hetilap 20. számában, az Üzenjük rovatban megjelent kertészeti tanácsaink.

Család-otthonVeszelszky Éva2014. 05. 22. csütörtök2014. 05. 22.

Kép: Tiszaug, 2008. május 12. Sarjhajtások egy szilvafa tövénél. Kertészet, mezőgazdaság, gyümölcsfa. Fotó: Ujvári Sándor

Idős fák átültetéséről, a karfiolról, a fahamuról - üzeneteink
Tiszaug, 2008. május 12. Sarjhajtások egy szilvafa tövénél. Kertészet, mezőgazdaság, gyümölcsfa. Fotó: Ujvári Sándor

Halász Dénes, Szigetszentmiklós. Az idős gyümölcsfák átültethetők, de mérlegelés kérdése, hogy érdemes-e. Általában ugyanis hamarabb fordul termőre az egészséges, fiatal csemete, mint az áttelepített idős fa, melynek eredése is bizonytalan. Az idős fa gyökérsarjainak széttelepítése is meggondolandó, ugyanis oltvány esetében a sarjak az alany tulajdonságait hordozzák, emellett eltelepítve továbbsarjadnak.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a törzs körüli gyökérsarjakat a fa védekezésként neveli – általában az idős, beteg vagy a talaj tápanyagait már felélt fák próbálják így önmagukat megmenteni.

A tőnél előtörő sarjak többnyire hordozzák a fa betegségeit, ám a fától távolabb, esetleg friss talajban fejlődő, erőteljes sarjak már jó alanyok lehetnek, amelyekre átoltva megmenthető az idős fa.

H. Sándorné, Paks. A karfiol, a brokkoli káposztaféle, melyek a déli államokban spárgakáposzta néven már az ókorban ismertek voltak. Az ősi formák elnevezése feltehetőleg a káposzta megnyúlt virágszárára utal, ami zsenge állapotban, nyersen is ízletes, kissé csípős, édes-savas ízű. A leveles virágszárak feldarabolásával a káposzta dugványról is szaporítható, illetve a lehajlított és porhanyós földdel takart virágszárak a levélhónaljakból levélrózsákat fejlesztenek.

Az utódnövények virágzási hajlama, mely a spárgakáposzta értékét adja, bizonyos mértékig szabályozható azzal, hogy a dugványokat a virágszár különböző fejlődési szakaszában szedik. A módszer a káposztafélék nemesítésének eszköztárába tartozik, de érdemes kiskerti viszonylatban is próbálkozni vele.

Másik kérdésére: a fahamu vízzel erős lúggá alakul, ami megperzselheti a növények lombját, fiatal gyökerét. Kedvezőbb, ha az enyhén savas komposzthoz keverik, ami semlegesíti. Más megoldással alaptrágyaként, télen szórják ki a földekre, illetve vegetációs időben fejtrágyaként kisebb adagokban, vékony rétegben terítsék úgy a talajra, hogy közvetlenül se a lombbal, se a gyökerekkel ne érintkezzen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek