Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A vajjal gazdagon meglocsolt, ropogósra sült gömböcskék ízes medvehagymás-sajtos tölteléket rejtenek. Magában is finom, de jól megfér a húsvéti sonkával is.
Kép: medvehagymás kalács fotó:sárközy györgy 2014.02.25.
Medvehagymás kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 tk. só
- 2 ek. cukor
- 10 dkg lenmag
- 1 dl fehér bor
- 2 tojássárgája
- 25 dkg vaj
- 15 dkg krémsajt
- 1,5 dl tej
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 csokor medvehagyma
- 5 dkg szezámmag
A vajjal gazdagon meglocsolt, ropogósra sült gömböcskék ízes medvehagymás-sajtos tölteléket rejtenek. Magában is finom, de jól megfér a húsvéti sonkával is.
Az élesztőt kikeverjük egy evőkanál cukorral. Adunk hozzá kevés langyos tejet, egy evőkanálnyi lisztet, és felfuttatjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük a kovászt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a bort, a maradék cukrot, a sót, a maradék langyos tejet, és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ha kell, adunk még hozzá pici langyos vizet vagy lisztet. Cipót formázunk belőle, és letakarva a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk fél centi vastagra.
Négy centi átmérőjű szaggatóval korongokat vágunk ki belőle.
Mindegyikre teszünk egy pici krémsajtot, arra kevés apróra vágott medvehagymát, végül pedig egy nagy csipet reszelt sajtot. Összecsípjük a tetejét, gombócokat formázunk belőle. Kivajazunk egy szögletes formát, beleteszünk egy sor gombóckát, olvasztott vajjal meglocsoljuk, megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal. Ezt ismételjük, míg meg nem telik a forma. A tetejét is lekenjük vajjal, megszórjuk a magokkal.
Nem kell újrakeleszteni, mert megkel, mire összerakjuk. 170 fokos sütőben 30-40 perc alatt sül meg. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána nem vágjuk, hanem kézzel tépkedjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu