Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szeretjük csodás illatáért, szép lila színéért, gyógyhatásáért, újabban az ízéért is. Divatba jött a levendula immár a gasztronómiában is. Sütéshez, főzéshez egyaránt használhatjuk friss vagy szárított formában. Mivel igen markáns az íze, csak egy-két csipetnyit használjunk belőle. A húsok közül leginkább a szárnyasokhoz, a bárányhoz és a halakhoz illik. Ügyeljünk arra, hogy csak az utolsó pillanatokban tegyük az ételhez, mert megkeseredik.
Kép: Levendula Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
A levendula jó barátságban van a gyümölcsös, citrusos és csokoládés süteményekkel, krémekkel, fagylaltokkal. Egy-egy ágacskát tehetünk a só- és a cukortartóba is, hogy a tárolás során átvegyék a finom aromát.
Készíthetünk belőle zselét és lekvárt. Sőt szörpöt, a következőképpen: 6 bögre cukrot 6 citrom levével és héjával együtt felforralunk 2 bögre vízben. Amikor a cukor felolvadt, beleszórunk 2 bögre levendulavirágot, és elzárjuk a lángot. Néhány óra pihentetés után a főzetet leszűrjük, majd újra felforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
TIPP: Ha megszárítjuk a levendulát, hónapokon át élvezhetjük csodás illatát. Akasszuk fel a csokrot fejjel lefelé, távol a közvetlen napfénytől. Nagyanyáink tudták: kitűnő hely számára a ruhásszekrény. Távol tartja a molyokat, s a ruháknak is finom illatot ad.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu