Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
GYAKORI PROBLÉMA, hogy ha idő vagy kedv hiányában elmaradt az otthoni főzőcske, akkor ebédre marad a szottyadt szendvics vagy valamilyen gyorskaja. Némelyek viszont imádnak főzni, s örömmel készítenek mások kedvére is való fogásokat. A két tábort – az enni, illetve a főzni vágyókat – kapcsolja össze a Yummber, az okostelefonon vagy számítógépen működő alkalmazás.
Kép: Yummber lakásétterem vendéglátás otthon főzés szakács alkalmazás mobiltelefon shared economy Dobos Viki alapító 2016 02 10 Fotó: Kállai Márton
Egyik nap vettem a bátorságot, és letöltöttem a telefonomra a „valódi otthonok valódi ízei” szlogenű applikációt. A virtuális térképen máris több tucat rajzszög jelezte, hogy országszerte hol várnak tárt karokkal és – az ígéretek szerint – finom ebéddel. Amely környékre rákattintottam, azonnal megjelent, hogy ki és mit főz éppen. A házigazdák között volt fiatal és idősebb, és meglepő módon nagyjából ugyanannyi nő és férfi. Vikire (képünkön) esett a választásom, akinek menüjétől a nyál összefutott a számban: fűszeres, savanyú krumplileves római köménnyel és csicseriborsóval, céklás quiche kecskesajttal, dióval, valamint málnás brownie fehér csokival, sós mandulával. Rákattintottam, ő visszaigazolta, hogy fogad engem, megadta a pontos címet, és már siettem is a mennyeinek ígérkező ebéd felé.
Bevallom, izgultam. Mi van, ha nem szimpatikus alkalmi vendéglátóm? Mit tegyek, ha netán nem ízlik a főztje? Viki mosolyogva és gőzölgő levessel várt. Kiderült, november óta tagja a közösségnek. Azért csatlakozott, mert imád főzni, és a családja, barátai mindig lelkesen fogyasztották ételeit. – Szerettem volna megmérettetni magam, hogy kiderüljön, idegeneknek is ízlik-e a főztöm. Imádok kipróbálni új recepteket, amikbe beleviszem a saját ötleteimet is. Igyekszem a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket használni alapanyagnak – meséli.
A Yummberről azt mondja, bátran csatlakozott alkalmi szakácsnak, mert nincs benne kockázat, hiszen a saját konyhájában főz, s ha netán marad az ételből, az elfogy másnap. De eddig még nem volt panasz. – Volt, akinek annyira ízlett az almás pitém, hogy csomagoltam is – meséli büszkén a 27 éves lány, aki tőlünk is csak dicséretet kapott. – Majd, ha fél év múlva is elégedetten állnak fel az asztaltól, akkor talán elgondolkozom, hogy a hobbifőzéssel komolyabban is foglalkozzak – teszi hozzá a házigazda.
Viki hetente kétszer fogad vendégeket. Általában két-három fős társaság érkezik hozzá ebédidőben. A Békés megyéből származó lány várta már alkalmi vendégeit békési ízekkel (sült kolbász vele sült káposztával), padlizsános menüvel, de a legkülönlegesebb fogásai a nagymamájától örökölt tésztanyújtóval készülő házi tészták. Búcsúzáskor arról biztosítottuk: ha közelebb költözne a szerkesztőséghez vagy netán mi hozzá, biztosan gyakran megfordulnánk nála ebédidőben.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu