Szerethető falatok - Egyelőre húszféle süteményt kínálnak, havonta jönnek majd az újdonságok

PÚDERSZÍNŰ doboz, apró virágokkal díszítve. Kifinomult elegancia kívül, habzsolható falatok belül. Olyan sütik, amelyeket bűntudat nélkül fogyaszthat bárki: az is, aki az alakjára vigyázna, s az is, aki egészségügyi okokból kénytelen óvatoskodni.

Család-otthonHardi Judit2017. 04. 06. csütörtök2017. 04. 06.

Fotó: MARK VISZLAY 2009copyrighti

Szerethető falatok - Egyelőre húszféle süteményt kínálnak, havonta jönnek majd az újdonságok Fotó: MARK VISZLAY 2009copyrighti


– Kislány korom óta én vagyok a család cukrásza, aki mindenféle receptet kipróbál, bátran kísérletezget – meséli Horváth Franciska, akinek a cukrászat a rajongás dacára sokáig mégis csak hobbi maradt, mert érettségi után inkább a közgazdaságtant választotta. Most azonban a Franziska- dobozokkal elindulhat a szívéhez közel álló pályán.

Manapság már szinte alig létezik cukrászda, pékség mindenmentes falatok nélkül. Egyre többen küzdenek allergiával, étel-intoleranciával, mások pedig az egészséges életmód jegyében keresnek alternatívákat a cukor vagy a gabonaliszt helyett.

Franciska számukra állít össze tetszetős, finom falatokkal teli dobozokat, amiket nem csak magunknak, de ajándékba is megrendelhetünk.

– Igyekszem minél egészségesebb süteményeket kreálni, melyek ráadásul még finomak is. A különleges receptek persze rengeteg tesztelést igényelnek, hiszen az alternatív hozzávalók – például a mandula- vagy kókuszliszt – egészen másként viselkednek, mint a jól megszokott alapanyagok.
Sokáig kísérletezgettük, hogy melyik lisztből mennyi kell, mit használjunk cukor helyett édesítőszerként és így tovább. Ezek a sütik nem csak gabonaliszt-, laktóz- és cukormentesek, de a tojáson kívül semmiféle állati eredetű hozzávalót nem tartalmaznak – avat be a műhelytitkokba.

– Folyton keresem az újdonságokat, figyelem a gasztronómiai trendeket, bújom a receptoldalakat, olvasom a külföldi blogokat. Mindig azon töröm a fejem, hogyan lehetne a már megszokott ízeket kicsit felturbózni. Szeretném, ha a süteményeim az újdonság erejével hatnának.

A Franziska-dobozokban ugyanakkor nem csak a mostanában divatossá váló lisztekkel és édesítőszerekkel készült édességeket találunk.

– Nem hagyjuk el a hagyományos és házi alapanyagokat sem, számos süteményt édesítünk mézzel, amit egy hazai termelőtől szerzünk be, az almapüré pedig, amit például a különböző brownie-khoz használunk, saját gyártmány. A levendulát szintén őstermelőtől kapjuk. Sokat járunk piacokra, keressük a legjobb alapanyagokat kínáló termelőket – mondja Franciska, akinek segítsége is van: Csömör Bori cukrászként vesz részt a munkálatokban.

Egyelőre húszféle süteményt kínálnak, amelyeket tematikus dobozokban rendelhetünk meg: választhatunk többek között browniedobozt, granola-összeállítást, golyó alakú sütiket; de ha a nagy doboz mellett döntünk, mindegyik édességből kapunk ízelítőt, melyeket akár ajándékba is küldhetünk, személyes üzenettel.

– Szeretnénk havonta új finomságokat a dobozokba csempészni. A szezonalitást figyelembe véve változik majd a kínálatunk, mostanában például a rebarbarával kísérletezünk. Fontos számunkra a környezettudatosság is, ezért a dobozaink – melyeket Hitka Viktória grafikus tervezett – kizárólag újrahasznosított papírból készülnek.

A sikerben már most biztosak lehetünk: a szerkesztőségbe érkezett nagy tányérnyi avokádóbrownie és a sós mogyorós keksz pillanatokon belül elfogyott.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek