Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
PÚDERSZÍNŰ doboz, apró virágokkal díszítve. Kifinomult elegancia kívül, habzsolható falatok belül. Olyan sütik, amelyeket bűntudat nélkül fogyaszthat bárki: az is, aki az alakjára vigyázna, s az is, aki egészségügyi okokból kénytelen óvatoskodni.
Fotó: MARK VISZLAY 2009copyrighti
– Kislány korom óta én vagyok a család cukrásza, aki mindenféle receptet kipróbál, bátran kísérletezget – meséli Horváth Franciska, akinek a cukrászat a rajongás dacára sokáig mégis csak hobbi maradt, mert érettségi után inkább a közgazdaságtant választotta. Most azonban a Franziska- dobozokkal elindulhat a szívéhez közel álló pályán.
Manapság már szinte alig létezik cukrászda, pékség mindenmentes falatok nélkül. Egyre többen küzdenek allergiával, étel-intoleranciával, mások pedig az egészséges életmód jegyében keresnek alternatívákat a cukor vagy a gabonaliszt helyett.
Franciska számukra állít össze tetszetős, finom falatokkal teli dobozokat, amiket nem csak magunknak, de ajándékba is megrendelhetünk.
– Igyekszem minél egészségesebb süteményeket kreálni, melyek ráadásul még finomak is. A különleges receptek persze rengeteg tesztelést igényelnek, hiszen az alternatív hozzávalók – például a mandula- vagy kókuszliszt – egészen másként viselkednek, mint a jól megszokott alapanyagok.
Sokáig kísérletezgettük, hogy melyik lisztből mennyi kell, mit használjunk cukor helyett édesítőszerként és így tovább. Ezek a sütik nem csak gabonaliszt-, laktóz- és cukormentesek, de a tojáson kívül semmiféle állati eredetű hozzávalót nem tartalmaznak – avat be a műhelytitkokba.
– Folyton keresem az újdonságokat, figyelem a gasztronómiai trendeket, bújom a receptoldalakat, olvasom a külföldi blogokat. Mindig azon töröm a fejem, hogyan lehetne a már megszokott ízeket kicsit felturbózni. Szeretném, ha a süteményeim az újdonság erejével hatnának.
A Franziska-dobozokban ugyanakkor nem csak a mostanában divatossá váló lisztekkel és édesítőszerekkel készült édességeket találunk.
– Nem hagyjuk el a hagyományos és házi alapanyagokat sem, számos süteményt édesítünk mézzel, amit egy hazai termelőtől szerzünk be, az almapüré pedig, amit például a különböző brownie-khoz használunk, saját gyártmány. A levendulát szintén őstermelőtől kapjuk. Sokat járunk piacokra, keressük a legjobb alapanyagokat kínáló termelőket – mondja Franciska, akinek segítsége is van: Csömör Bori cukrászként vesz részt a munkálatokban.
Egyelőre húszféle süteményt kínálnak, amelyeket tematikus dobozokban rendelhetünk meg: választhatunk többek között browniedobozt, granola-összeállítást, golyó alakú sütiket; de ha a nagy doboz mellett döntünk, mindegyik édességből kapunk ízelítőt, melyeket akár ajándékba is küldhetünk, személyes üzenettel.
– Szeretnénk havonta új finomságokat a dobozokba csempészni. A szezonalitást figyelembe véve változik majd a kínálatunk, mostanában például a rebarbarával kísérletezünk. Fontos számunkra a környezettudatosság is, ezért a dobozaink – melyeket Hitka Viktória grafikus tervezett – kizárólag újrahasznosított papírból készülnek.
A sikerben már most biztosak lehetünk: a szerkesztőségbe érkezett nagy tányérnyi avokádóbrownie és a sós mogyorós keksz pillanatokon belül elfogyott.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu