A mi ügyünk VIII.

Hadüzenet a zsírpárnáknak A sörhas, az úszógumi, a terjedelmes csípő számos kór kockázatát növeli. Vagyis nem csupán hiúsági kérdés, hogy megszabaduljunk a fölöslegesen cipelt kilóktól. Az elhízás népbetegség - ezért foglalkoztunk most záruló sorozatunkban hétről hétre a testsúly és az egészség kapcsolatával.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
A mi ügyünk VIII.

Néhány évtized alatt jócskán megváltozott a csendes-óceáni, kopár Nauru-szigeten élő bennszülöttek sorsa. Az egykori angol gyarmaton korábban szerényen éldegéltek, mígnem rájöttek, mekkora kincs a szigetüket tarkító megkövesedett madárürülék, a guanó. A britek 1952-ben átengedték a guanóban található foszfát kereskedelmi jogát a szigetlakóknak, akiknek így egyszeriben az égbe szökött a nemzeti jövedelmük. Miután gazdagok lettek, rohamosan hízásnak indultak. Húsz év múlva már az egykor cingár bennszülöttek mindegyike kövérnek számított, és a lakosságnak több mint a fele cukorbajos lett.
Miért olyan nehéz fogyókúrázni? Miért vannak a diétáink ösvényei kudarcokkal kikövezve, miközben a lapok tele vannak fogyis csodamódszerekkel, a gyógyszertárak zsíroldó teákkal és kapszulákkal, az üzletek cukormentes és diabetikus készítményekkel? Miért bukunk el rendre a böjtök, kúrák, zsírégető kezelések és pakolások dzsungelében?
Valószínűleg azért, mert sokszor csak alkalomszerűen, egy bizonyos ideig van türelmünk "sanyargatni" magunkat. Ha fogyni szeretnénk, egész életmódunkon kellene változtatni. A kíméletlen, egyoldalú diéta legalább olyan ártalmas az egészségre, mint a ránk rakódott zsírpárnák. Ráadásul a leadott kilók a fogyókúra végeztével villámgyorsan visszajönnek. Még egy aranyszabályt szerettünk volna megértetni olvasóinkkal az elmúlt hetek során: testmozgás nélkül elképzelhetetlen a tartós, kiegyensúlyozott súlycsökkenés.
Két évvel ezelőtt, épp ilyentájt négy vállalkozó kedvű duci olvasónk és három gömbölyded munkatársunk úgy döntött: nem cipelik tovább fölös kilóikat, és három hónapos, közös fogyókúrázásba fognak. Szerkesztőségünk csapata akkor ugyan fejenként csak két-három kilót adott le, ám lelkesedésük azóta sem lankadt. Olvasóink azonban derekasan helytálltak. A középkorú Baki Katalin és Novinszki István férj­feleségként együtt üzent hadat a zsírpárnáknak. Egykor még jókora jégkrémmel üldögéltek a tévé előtt - a verseny végére már arra is figyeltek, hogy a rakott kelt a lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó hántolt árpával készítsék rizs helyett.
István 116 kilóról 103-ra fogyott. Katalin a kiindulási 92 helyett 76 kilósan ért a finisbe. Győztesként. Nemcsak 16 kilót hagyott maga mögött - az egészségtelen táplálkozást és mozgásszegény életformát is.
Sok sikert és kitartást kívánunk önöknek is a megvalósításhoz!