Az utolsó reménysugár

A Katolikus Karitász az ország egyik legnagyobb segélyszervezeteként 16 egyházmegyei központtal, 18 szociális intézménnyel, mintegy 800 plébániai Karitász-csoporttal, több mint 300 főállású munkatárssal, tízezer önkéntessel, nyolc tevékenységi területen szolgálja a rászorulókat, szükséget szenvedőket és építi Isten országát. Koronavírusos helyzetben, Győrben jártunk.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2020. 06. 07. vasárnap2020. 06. 07.

Kép: megváltozott munkaképességüek foglalkoztatása Győri egyházmegye Karitász szervezete segítség adomány adakozás 2020 05 13 Fotó: Kállai Márton

Az utolsó reménysugár
megváltozott munkaképességüek foglalkoztatása Győri egyházmegye Karitász szervezete segítség adomány adakozás 2020 05 13 Fotó: Kállai Márton

– Nemrég ránk szakadt a tető az önkormányzati bérlakásban, a Kossuth utcában. Egy átmeneti otthonban, egy hajléktalanszálló melléképületében helyeztek el minket, amíg nem kapunk újabb bérleményt. Itt meg a konyha fala dőlt ki, és nincs fürdőszoba – sóhajt mélyeket Sztojkáné Horváth Veronika.

Karján az egyéves Latife Glória érdeklődő szemekkel követi az érkező csomagokat. A reggeli nyitáskor érkeztek a Győri Egyházmegyei Karitász központjába, a Kandó Kálmán utcába, itt helyben átvehető a két nagy csomag pelenka. Ugyan kérésre kiszállítják a lakóhelyre is az egy évre megítélt pelenkatámogatás két-két havi adagját, de ők inkább bejöttek érte.

– Sürgős már, nagy segítség ez nekünk, nehéz körülmények között élünk. A férjem egyes típusú cukorbeteg, nehezen tud elhelyezkedni: ahogy kiderül róla, hogy naponta hatszor inzulinozza magát, nem fogadják szívesen.

Legtöbbször az építőiparban dolgozik, most a Patentnál őrként, ez szerencsére nem megerőltető, és szeptembertől egy tanfolyam is kilátásban van. Talán lassan végre egyenesbe jön az életünk – reménykedik a kétgyermekes fiatalasszony, miközben elmerül a kislányruhák között, amelyeket adományként kapott a Karitász. Latifének válogat megfelelő méretűt.

Sztojkáné Horváth Veronika az egyéves Latifének válogat az adományruhák közül. Fotó: Kállai Márton

Közben a szomszédos nagyobb helyiségben, hatalmas asztalok, zsugorfóliázó, kockatömbpréselő meg vágóberendezések között egyre többen gyülekeznek.

„Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves... Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz” – idéz János evangéliumából a helyi Karitász egyik munkatársa, majd Lőrincz Attila igazgató felolvassa a magyarázatot.

Ezután egyik önkéntesük gyógyulásáért imádkoznak. Minden munkanap így kezdődik a Boldog Apor Vilmos vértanú püspök nevét viselő házban – ami cseppet sem meglepő, hiszen a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetének győri központjában járunk. A város három vértanú püspöke közül György a tatárjáráskor, Paksy Balázs a mohácsi csatában, Boldog Apor Vilmos pedig a II. világháború szörnyűségei közepette áldozta életét a rábízottakért.

A Karitász munkatársai mellett imára kulcsolták kezüket azok a megváltozott munkaképességű dolgozók is, akik a Máltai Szeretetszolgálattal közösen zajló akkreditált foglalkoztatáson vesznek részt.

Korábban plüssállatokat meg kokárdákat varrtak, most épp csomagolási feladatokat végeznek: az egyik papír-írószer cégtől nagy raklapon megkapják az alapanyagot, géppel különböző méretekre szabják, és megfelelően csomagolva juttatják vissza. Váltott műszakban dolgoznak, nyolctól délig és déltől négy óráig, összesen tízen, fiatalok és idősebbek egyaránt.

„Számtalanszor úgy fordulnak hozzánk segítséget kérni, hogy nem is tudják pontosan, milyen szervezet a Karitász.” Fotó: Kállai Márton

Az 55 éves Polócz Imréné Marianna négy éve dolgozik itt, rehabilitációs járadéka mellett. Lelkileg akkor roppant meg, amikor elvesztették a 18 éves lányukat.

– Egyszerűen semmi sem ment tovább, az élet sem – csuklik el a hangja. Bezárkózva élt, az édesanyját ápolta otthon. Amikor ő is elment, akkor ajánlották neki ezt a munkát. – Itt végre társaságban, segítőkész emberek között vagyok, családias a légkör.

Minden nagyon más, mint harminc évig a baromfifeldolgozóban volt! Bár megváltozott munkaképességű vagyok, protézissel a térdemben, mégis azt érzem, hogy itt megbecsülnek, értékes, amit csinálok. Mindez a melegség sokat lendített az életemen.

Történetek sorjáznak. Mindannyian megtapasztaltak sok krízist, de legfőképpen Isten kegyelmét, amely átsegítette őket a legnehezebb helyzeteken is.

– A Katolikus Karitászban a katolikus szó ez esetben a keresztényi segítő szemléletmódot jelenti, de sosem vizsgáljuk, hogy a hozzánk fordulók milyen felekezetűek, egyáltalán vallásosak-e. Mégis hat az emberekre az a tény, hogy az egyház keretein belül működő segítő kezekről van szó – magyarázza Lőrincz Attila.

– Nemegyszer az utolsó remény vagyunk. A rászorulók anyagi helyzetét és a szociális hátterét vizsgálva igyekszünk mérlegelni közöttük. Nem tudunk eleget adni, folyamatosan kérnek tőlünk. Ugyanakkor a megyés püspökünk, Veres András folyamatosan arra figyelmeztet: nagyot mulasztunk, ha nem vesszük észre a szemérmes szegényeket, akik nem fognak soha kéregetni, nem állnak sorba ruháért, kenyérért.

Lőrincz Attila, igazgató. Fotó: Kállai Márton

Folyamatos érzékenyítésre lenne szükség, ne vegyük természetesnek, hogy emberi méltóságukban megalázottan élők járnak köztünk, fogjunk össze folyamatosan értük. A mi életünk is boldogabb lenne.

Ezt az összefogást testesítik meg a Karitász önkéntesei, bennük rejlik a segélyszervezet ereje. A Győri Egyházmegye területén (amely egyébként nagyobb, mint a közigazgatási megye) jelenleg 25 Karitász-csoport működik a plébániákhoz kapcsolódva, az ingyenes krisztusi segítségnyújtás jegyében.

A nagyjából 150, helyben élő önkéntes és a plébánosok felelőssége óriási abban, hogy körültekintően megtalálják a rászorulókat és a segítségnyújtás leghatékonyabb módját.

– Talán a magány a legnagyobb krízishelyzet, ez a legnehezebb az egyedül élőknek. Sokaknak a jó szó, az odafigyelés még az adománynál is jobban hiányzik – foglalja össze tapasztalatait Molnár Rudolfné Gyöngyvér, aki már nyolc éve dolgozik a Karitász munkatársaként.

– Számtalanszor úgy fordulnak hozzánk segítséget kérni, hogy nem is tudják pontosan, milyen szervezet a Karitász. Aztán idővel kiderül, hogy mi a Jóistennel élünk, és lassan nyitni kezdenek. Felismerik: aki a Jóisten erejében bízik, annak könnyebb elviselni a terheket.

Élelmiszerrel teli dobozokat pakolnak az autóba, dugig rakják a Ford cégtől a koronavírusos időkre kölcsönkapott járgányt. Az elmúlt napokban összesen száz ilyet hordtak szét a Karitász-csoportokhoz, onnan majd az önkéntesek juttatják célba a leginkább rászorulóknak – ami a vírusveszély miatt keményebb dió, mivel az önkéntesek zöme időskorú, őket most nemigen tudják mozgósítani.

Élelmiszerrel teli dobozokat pakolnak az autóba. Fotó: Kállai Márton

„Normális időkben” a segélyszervezet a nagyböjt idején „Tartós szeretet” elnevezéssel nagy élelmiszergyűjtést szokott tartani, és az adományokat húsvét előtt osztják ki. Ezt most szinte elsodorta a vírushelyzet, csupán mintegy 1600 kilogramm tartós élelmiszer jött össze, ami töredéke az elmúlt évi gyűjtéseknek.

Nem hagyták annyiban, a száz kész csomagon túl még kétszázat állítanak össze az egyházmegye költségvetéséből és önzetlen felajánlásokból.

– Minap azzal jött be egy pár, hogy havonta tízezer forinttal nagycsaládokat szeretnének támogatni, egy másik adományozó meg egy számítógéppel sétált be – meséli a Karitász fiatal munkatársa, Paksa Balázs. A koronavírus-veszélyes hetekben a baj kihozta az emberekből a jót, sokkal többen adakoztak és segítettek, mint egyébként teszik.

– Egy korábbi pályázaton Karitász-csoportok számára nyertünk tíz felújított asztali gépet, ebből kettőt már kiosztottunk nekik, ám a többit most nem a csoportjaink kapták meg, hanem olyan rászoruló családok, ahol gondot okozott az otthon tanulás.

Az „Etesd a dokit!” kampány keretében kerékpáros önkéntesek hordták az ételt az adományozó éttermekből az egészségügyben dolgozóknak; ők ajánlkoztak, hogy szerdánként a mi rászorulóinknak is visznek, nekünk csak a dobozdíjat kellett állni – így jutott meleg ételhez családjával többek között az a nyolc gyermekét egyedül nevelő édesapa, aki munka nélkül maradt...

– Nem mindig könnyű megtalálni a segítés helyes útját, mi, segítők sem értünk mindig egyet – ismeri be Szabó György, a Karitász nyugdíjas munkatársa. Korábban építészként dolgozott, bevallása szerint tanár édesapjától örökölte karitatív szemléletmódját, szociális érzékenységét.

„Talán a magány a legnagyobb krízishelyzet, ez a legnehezebb az egyedül élőknek.” Fotó: Kállai Márton

A korábbi igazgatót önzetlen, csupa szív-lélek emberként emlegetik kollégái. Most éppen Péterért aggódik.

– Jánossomorján lakott, érszűkület miatt nemrég csonkolták a lábát. Az utolsó pillanatban derült ki, hogy a koronavírus miatt ki fogják tenni a kórházból, de nincs hová hazamennie. Pontosabban: van, de az otthonában térdig ér a szemét, a használhatatlan holmi.

Korábban alkoholgondokkal küzdött, de az utóbbi három hónapban a kórházban nem kapott inni. A szomszédjának megesett rajta a szíve, ő kért segítséget tőlünk, látván, hogy a férfi család és barátok híján mennyire magára maradt.

A nyílászárókat már sikerült kicseréltetni jutányos áron, kétszer nyolc köbméter szemetet elszállítottunk, most vízvezeték- és villanyszerelővel egyezkedünk a víz- és villanybekötésért... Szóval rengeteg a feladat, és belátom, már eddig is többet költöttünk, mint egy esetnél szoktunk.

Szereztünk neki gurulós járókeretet, ha majd hazajön, ezzel tud mozogni. Kapott egy önkormányzati bérlakást három hónapra (csak közüzemi díjakat kell fizetnie), addig kéne megoldanunk az emberhez méltó lakhatását. Sok szempontot kell mérlegelni, miközben nem szeretnénk, ha egy szerencsétlen helyzetű embertársunk egy szemétkupac tetején éhen halna...

A frissen kinevezett igazgató, Lőrincz Attila tele van tervekkel. A két legfontosabb iránynak az önkénteshálózat és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatójának bővítését tartja; ez utóbbihoz keresik a pályázati lehetőségeket és az együttműködő partnereket.

Ugyanis szerinte egy egyént és a társadalmat is minősíti az, hogy miként viszonyul azokhoz az emberekhez, akik valamilyen hátránnyal, fogyatékossággal élik az életüket, hogyan segíti őket az önbecsülésük visszanyerésében.

– Nehéz látni mások nyomorát, szenvedését. Ilyenkor hálát adok a Jóistennek, hogy milyen szerető környezetben élek a családommal – mondja a négygyermekes édesapa. – A legnagyobb bűnnek azt tartanám, ha nem tennék meg mindent, amit megtehetek másokért.

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz” – idéz János evangéliumából a helyi Karitász egyik munkatársa...Fotó: Kállai Márton

Mit tehetünk?

A Katolikus Karitász vírushelyzeti munkáját a www.karitasz.hu oldalon online adományozással segíthetjük. Emellett az 1357-es adományvonalon a hat nagy karitatív szervezet tevékenységét le­het támogatni hívásonként 500 forinttal.

 

Ezek is érdekelhetnek