Bajok az alagútban

Furcsa nevet kapott a fájdalommal, a kar, a kéz, az ujjak zsibbadásával, érzéskieséssel, izomgyengeséggel járó, sokakat érintő betegség: alagútszindróma. A tünetek a test bármely pontján jelentkezhetnek, de elsősorban a kézben lévő kisízületeknél, a könyöknél és a csuklónál szoktak előfordulni.

Család-otthon(he)2017. 04. 29. szombat2017. 04. 29.
Bajok az alagútban


Az orvosok számára a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a meglehetősen általános tünetek mellett ráleljenek a bajok eredőjére, és felállítsák a pontos diagnózist – magyarázza dr. Páll Zoltán traumatológus, a Fájdalomközpont sebésze. A vizsgálódást az alagútban kell kezdeni, ami voltaképpen egy szűk anatómiai rés – a test több táján is megtalálhatók –, ahol idegek és erek futnak az inak között. Ha ebben a szűk csatornában valamilyen gyulladás, duzzanat, vizenyő keletkezik, még inkább összeszűkül, s elkezdi nyomni az idegeket és az ereket.

A fájdalmat gyulladáscsökkentő injekcióval lehet csökkenteni, amivel többnyire az összenyomódás oka is megszüntethető.

Előfordul, hogy a teljes javuláshoz a kezelés megismétlése szükséges, de a szakorvos figyelmeztet, hogy adott területre, háromhetes különbséggel, legfeljebb két injekció adható. Amennyiben gyulladáscsökkentőként szteroidot alkalmaznak, számolni kell a kezelés korlátaival és a mellékhatásokkal is. A gyógyulás további járható útja az orvosi kollagén- és lökéshullám-terápia. Ha egyik kezelés sem segít, a végső megoldást a műtét adja.