Bemutatkozik egyik szerencsés, régi olvasónk

Kiss Imre 72 esztendős, nyugdíjas kőműves. Már a szülei is járatták a Szabad Földet, így lett ő is előfizető, és a lapot olvassák a gyermekei és az unokái is.

Család-otthonDulai Sándor2022. 02. 09. szerda2022. 02. 09.

Fotó: Balogh Akos

Bemutatkozik egyik szerencsés, régi olvasónk Fotó: Balogh Akos

Lapunk kiadója, a Mediaworks Hungary Zrt. a múlt év karácsonya előtt – a Szabad Föld de­cember 10-i, 17-i és 23-i számában – Arassa le a Szabad Föld nye­reményeit! címmel regisztrációs nyereményjátékot hirdetett. A 2022. január 7-i határidőig – postai és elektronikus úton – összesen 1276 pályázat érkezett.

A január 10-én Veszprémben, a Napló szerkesztőségében megtartott sorsoláson negyven szerencsés ol­­vasónk nyert 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt, a 250 ezer forintos fődíjat pedig – Spar-vásárlási utalvány formájában – a vanyolai Kiss Imre „aratta le”, aki már vagy negyven éve a Szabad Föld előfizetője. (A nyertesek névsorát lapunk január 14-i számában közöltük.)

Kiss Imre 72 esztendős, nyugdíjas kőműves. Már a szülei is járatták a Szabad Földet, így lett ő is előfizető, és a lapot olvassák a gyermekei és az unokái is. Az édesanyja a szomszédos Csótról került Vanyolára (a két falu Veszprém megye Pápai járásában található), és ő is onnan hozta a feleségét. Negyvenhét éve házasok, két gyermekük született: Renáta 1975-ben, Ildikó 1978-ban. S a ­„leányáldás” után jött a „fiúáldás”, az unokák mind fiúk: Renátáéknál Krisztián, Ildikóéknál Martin és Marcell.

Van már dédunoka is, Krisztiánéknál Krisztián, aki négyéves. Őt így jellemzi a dédapja: – Igazi ördögfióka, nagyon eleven.

És hozzáteszi: – Na­gyon szeretjük. Ez a legfontosabb, a szeretet meg az egészség. Hogy ne kelljen a gyerekkel meg az embernek vénségére se orvoshoz járni.

A vírust eddig szerencsére megúszták – a szükséges oltásokat is beadatták maguknak –, de a felesége átesett egy műtéten, és most sajnos gyengélkedik. Kívánjuk, hogy meggyógyuljon, s a tavasz adjon új erőt neki.

Kiss Imre felidézi az esküvőjük napját, 1974. szeptember 14-ét. Ő 24 éves volt akkor, a hitvese 18. Dolgoztak eleget, de ez az élet rendje, nyertesünk panaszkodni nem szeret. A kőművesség jó szakmának bizonyult, negyvennégy évet töltött el benne, a vejével is – Renáta férjével –, aki szintén kőműves, sok házat építettek együtt. Asszonya csaknem harminc évet „húzott le” a téesz csirketelepén, mielőtt nyugdíjba ment, Renáta varrónő lett, Ildikó bolti eladó, az ő férjének fakitermelő vállalkozása van, most mellette dolgozik.

A nyugdíj bizony nem túl sok, de azért megélnek a feleségével. A kétszobás házhoz tartozó kis kertben megtermelik maguknak a zöldséget, paprika- és paradicsompalántákat nevelnek, van gyümölcs is, főleg barack és szilva. Tartanak baromfit, de disznót már nem, mert nem éri meg, drága a takarmány. Tehén? A szüleinek még volt, de hol vannak már azok az idők…

A Szabad Föld azonban megmaradt a családnak, és ma is nagyon szeretik. Mindenki megtalálja ben­ne a maga olvasnivalóját, ő a kertészeti témákkal és tanácsokkal, a Házunk tája rovattal kezdi a lapot. A nyereményjátékokon rendszeresen részt vesz, elküldte a Joker Kalendárium-nyereményjáték szelvényeit is.

Pár évvel ezelőtt már nyert egy Szabad Föld-mellényt a lap egyik játékában, azt pedig most alig akarta elhinni, hogy övé lett a fődíj. Az egész család nagyon örült neki. Azt még nem döntötte el, hogy mit vásárol az utalványokért, de az biztos, hogy a család minden tagja részesül majd a váratlan nyereményből.