Benéz a szarvas az ablakon

A KERTJÜKBE BEJÁRÓ VADAK szinte az egész kukoricatermést megették – panaszolja kazár iolvasónk. A helyi vadásztársaság viszont nem téríti meg a vadkárt, mivel a terület nincs bekerítve. Sirokon azonban a kerítés sem volt akadály, átugrották a szarvasok, hogy tuját legelhessenek. Mi lehet a megoldás?

Család-otthonPalágyi Edit2018. 02. 16. péntek2018. 02. 16.
Benéz a szarvas az ablakon

– Rendbe tett szép kert volt a miénk, de szinte mindent tönkretettek a vadak. Máskor nagyjából 20-25 zsák kukoricánk terem, de tavaly csak 3-4 zsákkal tudtam böngészni. A többit megették a vaddisznók meg a szarvasok, bejártak a kertünkbe onnantól, hogy a kukorica kezdett zsengézni, azaz szemesedni. Már arra fanyalodtam, hogy a baromfinak búzát vegyek, mert nem futotta a saját terményemből. Megesett, hogy este zörgést hallottam odakintről, kimentem, odavilágítottam a lámpával,  és megpillantottam a szarvast, ahogy a kukorica tetejét eszegette. Nem is tudom, hogy tavasszal mit vethetnék, amit elkerülnének.
Utóbb már a kinn maradt karalábéért is képes volt bejönni a szarvas – panaszolja kazári olvasónk, PappGyuláné. A vadászok ugyan néhányvaddisznót kilőttek a kertjüketdézsmálók közül, de a kéretlen éjszakai látogatók így sem maradtakel. A kert 3000 négyzetméterterületű, így igen komoly, többszázezer forintos költség volnamegfelelően erős kerítéssel körbevenni.Erre az alacsony jövedelembőlélő családnak nincs pénze. Olvasónk december végén felhívta a helyi vadásztársaság elnökét,  és kérte, térítsék meg a vadkárt.

Úgy tudja ugyanis, más vadásztársaságok rugalmasan állnak e kérdéshez, és legalább terményt juttatnak a károsultaknak. Beérte volna ő is néhány zsák kukoricával a tyúkoknak, mivel szavai szerint korábban ezzel kárpótolták őt a vadak pusztítása miatt. Ezúttal azonban nem jutottak dűlőre, ezért is fordult szerkesztőségünkhöz.

– A törvény szerint a vadásztársaság csak akkor kötelezhető a vadkár megtérítésére, ha a területet bekerítették – nyilatkozza lapunknak Nyerges Péter, a mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodó nógrádi vadásztársaság elnöke. Ők tavaly március óta a haszonbérlői a területnek, és igyekeztek részben oda vadászatokat szervezni, ahol korábban vadkárt tapasztaltak. Az elnök szerint olvasónk kárát nem kell ugyan megtéríteniük, de ígéri: törekszenek majd rá, hogy megegyezzenek.

Hasonló gondokkal küszködnek a Heves megyei Sirok község lakói is. Az erdőkkel körülölelt, festői fekvésű Mátra-vidéki településen úgy elszemtelenedtek a vadak, hogy a polgármester felhívást tett közzé. Arra kérte a helybelieket, legalább ne etessék a gyakorta bejáró szarvasokat, őzeket.

– Már egy korábbi mezőgazdasági mintaprogramunkat is meghiúsították az önkormányzati területrebejáró vadak, mert kitúrták és megették a termést. Tavaly télen pedig azzal szembesültünk, hogy az óvoda 180 centi magas kerítését simán átugrották a szarvasok, s lerágták adísznövényeket, lelegelték a füvet, ráadásul összepotyogtatták azt a területet, ahol az óvodások játszanak.

Kénytelenek voltunk két és fél méteres kerítést emelni, a gyerekek védelmében is. Újabban meg a lakótelepijátszótérre kaptak rá, és úgy megritkították a tujasort, hogy alig maradt belőle valami – magyarázza Tuza Gábor, Sirok polgármestere.

A kihelyezett biztonsági kamerák felvételein is látszik, ahogy a 4-5 szarvasbikából, 2-3 tehénből és néhány borjúból álló kisebb rudli kényelmesenvégigjárta a lakótelepet, és ráérősen rágcsált. A település vezetője felhívásában kérte a helyieket, ne tegyenek ki maradék zöldséget, konyhai hulladékot, mert azzalodacsalogatják a faluban félelemnélkül mozgó vadat. Az erdőből a patakhoz járó állatok a közlekedést is veszélyeztetik, már számos balesetet okoztak.

– Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a vadásztársasággal, amely valóban több tonna terménnyel eteti a vadakat, és vadriasztóval is próbálta óvni a falurészt. Ennek dacára akadt olyan kolléganőm, aki kinézett a lakása ablakán, és egy szarvas nézett rá vissza – meséli Tuza Gábor, hogy milyen kalandokban van részük a Mátra közelségében élőknek. 

Ezek is érdekelhetnek