Csodálatos összefogás egy életért

Teljesült a család vágya: Rita új szívet kapott. A november 3-i műtét után a karácsonyt már együtt tölthették Ónodon. Sokan segítettek, s ezt nagyon köszönik. Támogatásra szükségük lesz ezután is.

Család-otthonKeresztény Gabriella2012. 01. 12. csütörtök2012. 01. 12.
Csodálatos összefogás egy életért

Az édesanya, Pappné Imre Krisztina példátlan összefogásról mesél. Az asszony három gyermekével és második férjével Miskolcról költözött az ónodi albérletbe. A 14 éves Zoltán, a 12 éves Rita és a 7 esztendős Adrienn után, a múlt év január 1-jén születtek meg a házaspár közös gyermekei, az ikrek: Máté és Réka. A fiatalasszony a terhessége alatt tudta meg, hogy szívbeteg, s áprilisban derült égből villámcsapásként érte őket a hír, hogy a 12 éves Rita is az. Állapota ráadásul olyan súlyos, hogy új szív nélkül nem élhet sokáig. Rögtön bekerült a fővárosi Országos Kardiológiai Intézetbe, a Haller utcai szívklinikára. Az új szívre szerencsére csak novemberig kellett várnia.

– Rita betegsége mindent megváltoztatott – mondja Krisztina. – Állandóan Pestre jártam, teljes árú jeggyel, ami minden tartalékunkat felemésztette. Gyesen vagyok, rokoni segítség híján – szüleink közül már csak párom vak édesanyja él – egyedül a férjemre támaszkodhatok. Míg Ritánál voltam, főzött, mosott, vasalt, bevásárolt, ellátta a gyermekeinket, s most is nagyon sokat segít.

A Rita műtétjéről készült röpke tévés bejátszás után – melyből kiderült, hogy steril szobára és speciá­lis diétára lesz szüksége – a környező falvakból, Miskolcról, de még a Dunántúlról is beindult a segítségáradat. A helyi önkormányzat bevezettette a vizet, mozgósította a karitatív szervezeteket. Az ónodi iskola összegyűjtötte egyik, 30 ezer forintos gázszámlájuk összegét. Magánemberek kétautónyi tartós élelmiszert, babaruhákat, tisztítószereket hoztak, ikerkocsiból kettőt is. Rita steril szobájához egy dunántúli cégtől a kórházakban használatos, baktériumellenes falfestéket kaptak.

Budapestről is sorra jöttek a csomagok: ruhák, élelmiszerek. Kaptak pénzadományt is. A polgármesteri hivatal tűzifát hozatott, mert a házban, ahol laknak, bent van a gáz, de Rita szobáját csak fafűtéses kandallóval lehet melegíteni, mivel a gázfűtés nála gombás fertőzést okozhat.

– Gyönyörű karácsonyunk volt – csuklik el az asszony hangja. – Igaz, Rita és az osztálytársai csak az ablakon át láthatták egymást a fertőzésveszély miatt, de így is megható és szép volt a találkozás. Egyelőre az orvosain kívül csak velünk és a testvéreivel érintkezhet közvetlenül. Fél évig nem mehet közösségbe, tömegközlekedési eszközökre nem szállhat. Rita sokáig szoros kontroll alatt áll, gyakran kell Pestre vinnünk, s a betegszállítás bizonytalan. Nekünk pedig se autónk, se jogosítványunk nincs. Ráadásul nemrég az is kiderült, hogy az egyéves Rékánk olyan emésztési betegségben szenved, hogy csak speciális tápszert ehet, ami a támogatással együtt is drága. Most háromféleképpen kell főznöm, de szívesen teszem. Hiszem, hogy minden megoldódik, mert ami eddig történt, az maga a csoda. Én sose kértem senkitől, s most idegenek csak hoznak és adnak. Nincs rá szó, mit érzek... Köszönöm mindenkinek!

Ezek is érdekelhetnek