Dánia, Spanyolország, Csehország - csoportunk nem mondható gyengének az Eb-n

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Család-otthonPalágyi Béla2018. 01. 14. vasárnap2018. 01. 14.

Kép: Hungary's coach Ljubomir Vranjes during high-fives his players during a friendly handball match between Sweden and Hungary at Kinnarp Arena, Jonkoping, Sweden, on January 6, 2018. / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY AND TT News Agency / Mikael FRITZON / Sweden OUT, Fotó: MIKAEL FRITZON

Dánia, Spanyolország, Csehország - csoportunk nem mondható gyengének az Eb-n
Hungary's coach Ljubomir Vranjes during high-fives his players during a friendly handball match between Sweden and Hungary at Kinnarp Arena, Jonkoping, Sweden, on January 6, 2018. / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY AND TT News Agency / Mikael FRITZON / Sweden OUT
Fotó: MIKAEL FRITZON

Január 12–28. között Horvátországban rendezik meg a férfi kézilabda Európa-bajnokságot.

A mieink a csoportjukban 13-án Dániával, 15-én Spanyolországgal, 17-én pedig Csehországgal mérkőznek.
(Az olimpiai bajnok Dánia hét góllal, 32-25-re nyert a magyarok ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában. - részletek itt olvashatók, a szerk.)

Hogy milyen eséllyel? Aligha biztos győzelmi reményekkel, ugyanis hiányzik a csapatunkból Nagy László, Illyés Ferenc, Gulyás Péter és Fazekas Nándor. Egyszóval higgyünk a szövetségi kapitány Ljubomir Vranjesnek, aki azt mondta: ő már a tokiói olimpiára tervez, az pedig újabb két év haladék. Az új emberek: Fekete Dávid, Bartók Donát és Országh Ádám.

Már megtörtént a főpróba, és az első mérkőzésen, Svédország ellen derekasan  helytállt a kísérleti csapat. A svédországi felkészülésbe illesztett találkozó élvezetes mérkőzést hozott. Az ellenfél nem akárki: a többszörös világbajnok, olimpiai ezüstérmes, sokszoros kontinenselső skandinávok ellen meglepően jó a mérlegünk, 19 győzelemmel szemben 18 vereség áll, két döntetlen mellett.

Ezen lehet javítani, és Jönköpingben kis híján sikerült is. Nem tudott elhúzni a hazai csapat, hiába akart, 2-2, 5-5, 10-10 állt az eredményjelző táblán, s a félidőben mindössze egyetlen góllal, 16-15-re vezetett. Aztán mi jöttünk: a 38. percben már három gól volt az előnyünk, ami lehetett volna több is – ám ekkorra fogyni kezdett a levegő és a koncentráció. Helyzeteket puskáztunk el, a passzok sem jutottak el mindig a partnerig, ám a csapat dicséretére legyen mondva, hogy nem roggyant meg – annyira nem, hogy az utolsó másodpercben Feketének esélye nyílt a győzelem megszerzésére is. Mikler Roland, Bodó Richárd és Balogh Zsolt kiemelkedően játszott, szemmel láthatón Lékai Mátéval és Császár Gáborral ők alkotják a csapat gerincét. A visszavágó sem váratott sokáig magára, két nappal később újra egymásnak feszült a két együttes. Az eredmény: 31-29-es svéd győzelem.

Ljubomir Vranjes, a mieink svéd szövetségi kapitánya – aki korábban, játékosként sok szép sikert ért el hazája válogatottjában – először dirigálta a magyar együttest, és elégedett volt a látottakkal. Akadtak apróbb hibák, melyek kijavítására maradt még néhány napja a csapatnak – aztán irány Horvátország.

A csoportunk nem mondható gyengének, de ellenfeleink nem is legyőzhetetlenek. Amennyiben sikerül továbbjutnunk, január 19-én, 21-én, 23-án és 24-én Varasd várja a középdöntő résztvevőit, s aztán Zágrábban folytatódnak a küzdelmek az érmekért. Generációváltást élünk, ez pedig mindig hordoz magában kockázatokat. Mindenesetre a svédek elleni kettős főpróba nem sikerült rosszul – s ha most még talán nem is, de a tokiói olimpia idején bizonyára lesz miért bizakodnunk.

Ezek is érdekelhetnek