Diétatippek a nagyvilágból

Miért olyan vékonyak a kínai nők, mitől olyan kicsattanóan egészségesek a brazil vagy a görög asszonyok? Van, aki az olívaolajra, van, aki a reggelire esküszik. Lessünk el néhány trükköt más országok lakóitól.

Család-otthondf2012. 10. 16. kedd2012. 10. 16.
Diétatippek a nagyvilágból

SOSEM HAGYJÁK KI A REGGELIT
A britek 60%-kal nagyobb valószínűséggel szánnak időt a reggeli kényelmes, kellemes elfogyasztására, mint a gyakorta csak egy fánkot bekapó, netán délig éhező amerikaiak. Nagy-Britanniában a reggeli a nap legfontosabb ét¬kezése.

Miért működik?
A megfelelő mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmazó reggeli segít megelőzni a déli falásrohamot, egész napra csökkenti az étvágyat, energiával tölti fel a testet és az idegrendszert. Emellett megindítja az anyagcsere-folyamatokat, rendben tartja az emésztést. Rendszeres reggelivel naponta 150 kalóriát takaríthatunk meg.

MINDENHOVÁ GYALOG MENNEK
Egy nő Indiában átlagban naponta legalább 3-4 kilométert gyalogol. Mindenhová gyalog mennek, mindent gyalogosan intéznek. Az elhízás aránya Indiában szinte elenyésző, s ez nem csak a szegényebb területekre igaz.

Miért működik?
Napi akár egy óra gyaloglás is 50%-kal gyorsítja a fogyás mértékét. Ennek oka, hogy a felpezsdült zsírégetés a mozgás után sem áll le, továbbra is pörög az anyagcsere. Rendszeres mozgással nem csak a súlyvesztést segíthetjük elő, de növelhetjük az állóképességet, erősíthetjük a tüdőt, a szívet, sőt csökkenthetjük a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri bajok kialakulásának az esélyét is.

FRISSEN FOGYASZTJÁK
Annak ellenére, hogy Kína rendkívül sok konzervet, illetve csomagolt, zacskós ételt állít elő, a kínaiak mégis a friss ételekre esküsznek. Minden fogásuk – legyen az hideg vagy meleg étel – tartalmaz valamilyen zöldséget. Rengeteg zöldséges húst, tésztát és forró zöldséglevest fogyasztanak.

Miért működik?
A zöldségek magas rosttartalmuk miatt kellemesen laktatnak, serkentik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat. A feldolgozatlan élelmiszerek nem tartalmaznak adalékanyagokat, ízfokozókat, felesleges cukrot és transzzsírsavat, melyek akadályozhatnák a fogyást vagy rossz hatással lennének az emésztésre.

KARCSÚSÍT AZ EXTRASZŰZ
A görög nők ügyelnek arra, hogy mindig legyen otthon olívaolaj és bor. Egy átlagos görög 26 liter extraszűz olívaolajat és ugyanennyi vörös- és fehérbort fogyaszt el egy év alatt. Azt gondolhatnánk, ennyi zsírtól és alkoholtól nemhogy kövérek, de még betegek is lesznek, ám ennek éppen az ellenkezője igaz.

Miért működik?
Napi egy-két deci vörös- vagy fehérbor sokkal érzékenyebbé teszi az izomsejteket az inzulinra. Alkohol hatására az izmok gyorsabban dolgozzák fel a cukrot és a zsírt, így azoknak nincs idejük súlyfeleslegként lerakódni. Az extraszűz olívaolaj egészséges zsírnak minősül, antioxidánst tartalmaz, csökkenti az étvágyat és a derékbőséget. Természetesen nem korlátlan fogyasztás esetén: az optimális, naponta elfogyasztható olívaolaj-mennyiség 2 evőkanálnyi.

BABRA MEGY
A brazilok szinte minden étkezéshez adnak kevéske, 1-2 evőkanálnyi babot, rizst. Ezzel az aprócska trükkel akár a duplájára is növelhetik a zsírégetést. Ráadásul 23%-kal csökkentik az elhízás és az elhízással kapcsolatos betegségek kialakulásának esélyét.

Miért működik?
A babbal 15 gramm étvágycsökkentő fehérjét juttatunk a szervezetbe, ami laktat, telít, így már kisebb adag étellel is jóllakhatunk. A rizzsel pedig sok rostot, B-vitamint fogyasztunk el, ezek együttes hatása kiegyensúlyozza a vércukorszintet, segít megelőzni a falásrohamokat, a hirtelen vércukorszint-zuhanást. A barna rizs vér- és májtisztító hatású, az egyik legjobb méregtelenítő étel. Keverhető levesbe, salátába, raguba, de fogyasztható köretként is. A bab remek kiegészítő a húsok, raguk mellé, kitűnő a salátákban is.

Ezek is érdekelhetnek