Divatban a kender

A nagy sikerre való tekintettel tovább horgoljuk a kendert, "szamárvezetőnk" ezúttal a Fürge Ujjak júliusi száma. Idén nyáron nagyon divatosak a kenderből készült, csíkos vagy egyszínű, szögletes vagy kerek táskák, zsákok, amelyek egyaránt elnyelhetik a strandfelszerelést vagy egy kellemes kirándulás kellékeit.

Család-otthon2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Divatban a kender

Hozzávalók: 20-25 dkg natúr 2-2,5-es kenderzsineg, 2,5-es erős horgolótű, 2 db nagy lyukú fagyöngy.
Elkészítés: Körlap (2 db): 1-5. sor: 6 láncszemből gyűrűt készítünk és egyenletes szaporítással 5 soron keresztül rövidpálcákat horgolunk. 6. sor: 1 egyráhajtásos pálca, a következő láncszembe 2 egyráhajtásos pálca. Ezt ismételjük a soron keresztül végig. Az első pálca helyett 3 láncszem magasítással indulunk. 7. sor: 1 egyráhajtásos pálca, a következő láncszem kimarad, utána 4 egyráhajtásos pálca 1 láncszembe öltve. Újból kimarad egy szem, majd a mintát folytatjuk elölről. 8. sor: egyráhajtásos pálcasor, minden harmadik szembe duplán öltünk (ezzel szaporítjuk). 9-10. sor: rövidpálcasor. 11. sor: a 7. sornál leírt minta. 12-15. sor: rövidpálcák (a körformának megfelelően egyenletesen szaporítva).
Táska oldala: az egyik körlap szélén 60 cm hosszan pálcákat öltünk, majd megfordulunk és lehorgolunk ugyanennyi szemmel 5-6 sort (kb. 3 cm szélességben). Az utolsó sorban ezt összehorgoljuk a másik körlappal.
Vállpánt: tetszés szerinti hosszúságban láncszemeket horgolunk, majd pálcákkal mindkét oldalon 2­2 soron keresztül körbehorgoljuk. A táska oldallapjához rögzítjük.
A táska hajtókája: a táska felső, nyitva maradt részéhez kis lehajtót horgolunk. 15-20 pálcával kezdünk és a táska mintájának megfelelő sorokból kis háromszög formát horgolunk.
Zárózsinór: tetszés szerinti hoszszúságú zsinórt horgolunk láncszemekből. A horgolótű segítségével átfűzzük a táska előlapján és a táska hajtókáján. A végére felhúzzuk a 2 nagy lyukú fagyöngyöt, majd csomóval rögzítjük.

Hallgasson és simogasson!
Kedvesük érintése segít a nőknek abban, hogy gyorsabban feldolgozzanak egy stresszes helyzetet. Ha a férfi csak beszél - pláne épp a várható nehézségekről -, aligha járul hozzá a feszültség oldásához, sőt ronthat is partnere idegállapotán. A zürichi egyetem munkatársai jutottak a fenti megállapításra, amikor a partnerek kölcsönös segítésének formáit vizsgálták. A kísérletben részt vevő nőknek fel kellett készülniük arra, hogy néhány perc múlva egy bizottság előtt bemutatkozó beszédet tartsanak, és fejben még egy számtani feladatot is megoldjanak. Ezzel a legtöbb emberben nyugtalanságot lehet kelteni - állítják a pszichológusok. A nők egyharmad részének nem volt lehetősége arra, hogy szereplés előtt kapcsolatba lépjen párjával. Másik egyharmad esetében kizárólag szóbeli támogatást nyújthatott neki a szeretett férfi. Az utolsó harmadnyi nő vállát és nyakát megmasszírozhatta partnere a "fellépés előtt", de nem beszélgethettek. Az eredmény? A legjobb nyugtatószernek a partner érintése bizonyult, egyetlen kísérő szó nélkül. Akiknek a férfibeszéd jutott osztályrészül, erősebb szívveréssel léptek a bizottság elé.

Ezek is érdekelhetnek