Étvágygerjesztő - Csodanövény az erdő mélyén

Tudják a mackók is, hogy a medvehagyma – vagy más néven a vadfokhagyma – a legfinomabb és legegészségesebb növény, amit kora tavasszal az erdei étlap kínál. Élnek is vele, ha kell, még a föld alól is kiássák, hogy a hosszú téli pihenő után megtisztuljon és erőre kapjon a szervezetük.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 04. 06. csütörtök2017. 04. 06.
Étvágygerjesztő - Csodanövény az erdő mélyén


Hogy van-e valóságalapja a medvesztorinak, ki tudja, azonban tény: a medvehagymával nemcsak a receptjeinket, hanem az egészségünket is felturbózhatjuk.

Az enyhén fokhagyma illatú növény vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatású, lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti a szervezet ellenálló-képességét, hasznos kiegészítője a tavaszi méregtelenítésnek.

Felső légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazzák.

Mivel jótékony hatásait leginkább  frissen és nyersen fejti ki, ezért rágcsálhatjuk önmagában, apróra vágva, vagy a levét kipréselve keverhetjük kefirbe, joghurtba, szendvicsbe, salátába. Készíthetünk belőle finom krémlevest, apróra vágva megbolondíthatjuk vele a palacsinta, a kenyér, kalács, a pogácsa tésztáját. Remekül passzol a húsokhoz és a tojásételekhez, például az omletthez is.


HOL SZEDHETJÜK?
Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen például a Gerecsében és a Mecsekben, Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó évelő növény. A nedves, árnyas helyeken érzi jól magát.
Még virágzás előtt szedjük a levelét, de vigyázva: könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és a kikericcsel, melyek kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Hogyan menjünk biztosra? A begyűjtött leveleket dörzsöljük meg az ujjaink között. Ha fokhagymaillatot árasztanak, akkor bátran gyűjtögethetünk tovább. Gondoljunk a következő szezonra is: egy növényről csak egy levelet szedjünk le, hogy az évelő hagyma a következő évben is képes legyen hajtást hozni.




JÓ TUDNI!
A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Állami erdőben külön engedély nélkül csak saját szükségletre szabad gyógynövényt, így például medvehagymát is leszedni. Ez fejenként és naponta maximum két kilogramm lehet.

Ezek is érdekelhetnek