Gyomorvidító levesek

A nagy szilveszteri eszem-iszom megviseli az embert, szükség van valami frissítőre, hogy az éjféli koccintás után is talpon tudjunk maradni. A forró, gyógyító, fűszeres leves jólesik majd a megfáradt gyomroknak.

Család-otthonVidék íze2017. 12. 31. vasárnap2017. 12. 31.

Kép: Vidék Íze 2010 karácsonyi szám Ukrán káposztaleves fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Zsolt Szigetvary

Gyomorvidító levesek
Vidék Íze 2010 karácsonyi szám Ukrán káposztaleves fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Zsolt Szigetvary

Ukrán korhelyleves
Hozzávalók: - 50 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg kolozsvári szalonna - 1 vöröshagyma
- 40 dkg sertésoldalas - só - szemes bors
- majoránna - 1 púpos evőkanál rizs
- 1 sós uborka - 1-2 szem kockacukor
- 1 evőkanál liszt - 1 dl kefir - citrom a tálaláshoz

A savanyú káposzta szálait deszkán kisebb darabokra vágjuk. A káposzta levét félretesszük. A kolozsvári szalonnát felaprítjuk, tepertőt készítünk belőle, azután kiszedjük a zsírból. A zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a káposztát és megdinszteljük. Ezután ráöntjük a káposztalevet, amit annyi vízzel egészítünk ki, hogy körülbelül 1,5 liter levesünk legyen. Beletesszük a szalonna tepertőjét meg a kisebb darabokra vágott oldalast. Sózzuk, frissen őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük. Ha félig megfőtt, belefőzzük a megmosott rizst. Mielőtt tálalnánk, hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt uborkát, és 1-1 kockacukorral enyhítjük a savanykás ízét. Végül a lisztet elkeverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a levest. Citromkarikákkal díszítve kínáljuk.


Lencsés káposztaleves
Hozzávalók: - 50 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna - 3 vöröshagyma
- só - 1 kiskanál pirospaprika
- 20 dkg lencse - 1 szál füstölt kolbász
- 1-2 babérlevél - majoránna - borsikafű


A savanyú káposztát átmossuk és apróra vágjuk. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk, azután egy fazékban kiolvasztjuk a zsírját. A szalonnazsírra rádobjuk és megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, azután megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával és rátesszük a savanyú káposztát. Hozzáadjuk a megmosott lencsét, majoránnával, majd borsikafűvel és babérlevéllel fűszerezzük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, aztán fedő alatt lassú tűzön készre főzzük. A kolbászt kockákra vágjuk, s egy serpenyőben a saját zsírján egy kicsit megpirítjuk. Az elkészült levest összeforraljuk a pirított kolbásszal, azután forrón, friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
TIPP
A lencsét nem szükséges beáztatni főzés előtt, mert „ledobja a ruháját”, vagyis kibújik a héjából. Nem kell sokkal tovább főzni áztatás nélkül sem, viszont így sokkal étvágygerjesztőbb végeredményt kapunk.
 

Ezek is érdekelhetnek