Hangulatjavítási receptek télire

A borongós időjárás, a korai sötétedés melegágya annak, hogy kilátástalannak, reménytelennek, örömtelennek érezzük az életünket. De van kiút a téli levertségből, hiszen a tavasz garantáltan eljön, és több megküzdési stratégia is a rendelkezésünkre áll a depresszív tünetek enyhítésére.

Család-otthonPuskás Kati2020. 01. 29. szerda2020. 01. 29.
Hangulatjavítási receptek télire

A téli depressziónak jelentősen enyhébb, ártalmatlanabb változata is ismert, az úgynevezett téli dysthymia (lehangoltság), ami csak a sötét napokon jellemző, valódi depresszióról tehát nem beszélhetünk.

A tünetek – melyek súlyossága eltérő lehet – jellemzően október végén, november elején jelentkeznek, s a következő év tavaszával megszűnnek.

A depresszív állapot mögött biokémiai elváltozások állnak: a rövidebb nappalok, a napsütéses órák számának csökkenése a testünk bizonyos sejtjei között üzeneteket közvetítő szerotonin hormon szintjének apadásához és az alvási ciklust irányító melatonin hormon mennyiségének emelkedéséhez vezet.

– A csillogó ünnepek utáni kiüresedés, a téli hideg, a korai sötétedés olyan tényezők, amelyek lehangolttá tehetnek minket. Jellemző tünetek: fáradtság, motiválatlanság, örömtelenség, de gyakran arról panaszkodunk, hogy állan­dóan aludnánk vagy folyton ennénk – mondja Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

– Ez nem fel­­tétlenül depresszió, ne ijedjünk meg tőle. Télen az élőlények működése, így az ember szervezete is lelassul, egyfajta téli álmot alszik, hiszen nincs elég fény, hideg van, és a vitaminbázis is megcsappan. A fáradtság, a depressziónak tűnő állapot oka, hogy mindezek ellenére ugyanolyan hőfokon szeretnénk élni, nagy lendülettel vágunk bele a hétköznapokba.

Egy idő után minden tartalékunkat felhasználjuk, s a hideg évszak következtében nincs természetes utánpótlás. Lemerülünk, mint az elem.

Teázni mindig jó, főleg a hosszú téli estéken. Fotó: Archív

Ha rossz a kedvünk, tegyünk ellene! A friss levegő, a mozgás és a fény kiváló recept a lehangoltság és a stressz ellen. Lepjük meg magunkat, tegyünk valami olyasmit, ami motiváló erőként hat ránk. Ne zárkózzunk be a lakásba, keressünk társaságot.

A kezdeti lépés nehéz, de utána a csoport pozitív hangulata átbillent minket is – tanácsolja a pszichoterapeuta, hozzátéve: – Ám ha a tünetek kínzóvá válnak, és önerőből nem sikerül változást elérni, érdemes szakember segítségét kérni. A pszichoterápia mellett ugyanis gyógyszeres kezelés is alkalmazható.

Mit tehetünk a téli rosszkedv ellen?

 -Töltsünk minél több időt szabad levegőn! – főként napsütéses időben.  – Mozogjunk! A sportoláskor felszabaduló endorfin „boldogsághormon” ellensúlyozza a kedvezőtlen biokémiai változásokat.  - Táplálkozzunk egészségesen! Fontos a fehérjék és az ásványi anyagok bevitele, ugyanakkor a szénhidrátok és zsírok csökkentése.  – Aludjunk! Szánjunk elég időt megnövekedett alvásigényünk kielégítésére.  - Kerüljük a stresszt! Segíthet valamely relaxációs technika elsajátítása, illetve a természetes alapú feszültségoldó gyógynövények (citromfű, orbáncfű, gyömbér stb.) fogyasztása.  – Vigyünk színt az életünkbe! A fényterápia, a gyógyító kristályok alkalmazásán túl azzal is tehetünk magunkért, ha a szürke és a fekete helyett élénk színeket viselünk, illetve a sötét estéken színes gyertyákat gyújtunk.

 

Ezek is érdekelhetnek