Házikosztot a tányérba!

Növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, ha rendszeresen fogyasztunk magas szinten feldolgozott élelmiszereket – állítják a párizsi Sorbonne egyetem kutatói. Melyek ezek? Minden olyan étel, amely nem a természetes formájában kerül elénk, amiről első ránézésre nehezen megállapítható, milyen alapanyagokból készülhetett. Ilyen például a gyorséttermekben kapható ételek többsége, a húsgolyók, csirkefalatkák, instant tészták, porlevesek, édes és sós nassolnivalók, halrudacskák, színes üdítőitalok.

Család-otthonH. E.2018. 03. 01. csütörtök2018. 03. 01.
Házikosztot a tányérba!


A kutatók 105 ezer ember étkezéseit és egészségi állapotának alakulását figyelték öt éven keresztül. Azoknál, akik 10 százalékkal több magasan feldolgozott élelmet fogyasztottak, 12 százalékkal nagyobb arányban diagnosztizáltak rákos betegségeket.

A kutatás még nem bizonyítja, hogy ezen ételek fogyasztása és a rák előfordulása között feltétlenül ok-okozati összefüggés lenne. Torzíthatja az eredményeket, hogy akik hajlamosak egészségtelenül étkezni, egyéb rizikótényezőkkel is élnek: dohányoznak, nem figyelnek a testsúlyukra, kevesebbet mozognak. A laikus olvasónak persze ajánlatos levonni a következtetést: az egészséges házikoszt nem csak finomabb, de segíthet is megelőzni a rákos betegségek kialakulását.