Káros sugarak

A hosszú várólisták miatt sokan inkább fizetnének az MR- vagy CT-vizsgálatokért – derült ki egy egészségügyi marketingcég kutatásából. Átlagban minden tizedik beteg él ezzel a lehetőséggel. A jól kereső, felsőfokú végzettségű harmincas-negyveneseknek azonban már a négyötöde hajlik arra, hogy kifizesse a vizsgálatokat, ha azokat pár napon belül elvégzik. Egy agyi vagy mellkas CT ára kb. 10–24 ezer, egy has- és medencevizsgálaté pedig 40 ezer forint. Egy MR 20–80 ezer forintba kerülhet, a teljes testet pásztázó tumorkutatás 130 ezer forint körül van.

Család-otthonP. E.2015. 08. 25. kedd2015. 08. 25.
Káros sugarak

Nem ajánlják azonban senkinek, hogy indokolatlanul vegye igénybe a költségtérítéssel elérhető diagnosztikát. Az MR-vizsgálatoknál a kontrasztanyagok problémát okozhatnak – derítette ki egy francia kutatás. A jelenleg használatos anyag ugyanis lerakódhat az agyban, míg a korábbi károsította a veséket.

A CT-vizsgálatokról pedig bebizonyították, hogy sejtkárosodást okozhatnak, ezért a besugárzási dózis minimális szintjére kell törekedni. A CT mintegy százötvenszer nagyobb sugárzást jelent a szervezet számára, mint egy tüdőröntgen. A Stanford Egyetem kutatói azt tapasztalták: a CT-vizsgálat után nőtt a DNS-károsodás és a sejthalál mértéke. Tehát az orvosoknak a CT-berendezést csak indokolt vizsgálatokra, lehetőleg alacsony sugárdózissal és minél kevesebb alkalommal ajánlott alkalmazniuk.

A képalkotó diagnosztika szövődményének kockázata azonban még mindig kisebb, mint azoké a kóroké, melyek kimutatására használják.

Ezek is érdekelhetnek