Kockázatos életmód

Ön elmúlt ötven? Akkor menjen vastagbélszűrésre! – halljuk éve óta a felszólítást, aminek célja a vastagbél- és végbélrák idejében való felfedezése. Honfitársaink többsége leginkább legyint erre, nem érzi magát érintettnek.

Család-otthonBiczó Henriett2017. 09. 15. péntek2017. 09. 15.
Kockázatos életmód


Azonban a rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok előfordulása már a 40 év felettieknél rohamosan növekszik, 60 éves kortól pedig ötévenként megkétszereződik.

Egy friss amerikai felmérés a többi korosztályra is kitekint, s kiderül: egyre több huszonévest betegít meg a végbél- és vastagbélrák.

Az ok a fiatalok életmódjában rejlik: az elhízásban, a feldolgozott alapanyagokban gazdag, de rostokban szegény étrendben, a testmozgás hiányában, a túlzott alkoholfogyasztásban.

Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód a genetikánál is nagyobb hatást gyakorol e két rákfajta kialakulásának kockázatára. Önmagáért beszél a tény: a vastagbélrákban kevésbé érintett japánoknál a betegség rizikója jelentősen megnő néhány évvel azután, hogy az USA-ba költöznek.

Magyarországon a vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Évente tízezer esetet diagnosztizálnak, az érintettek fele életét veszti. A szűrőprogramokkal az 50–70 éveseket szólítják meg, de elkerülhetetlen lesz, hogy időnként a fiatalabbak is átessenek egy-egy vastagbéltükrözésen. A kolonoszkópiával például még idejében felfedezhetők a kezdetben ártalmatlan polipok, amelyek később rákos elváltozásokká alakulhatnak.
 

Ezek is érdekelhetnek