Kutyaposta

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Család-otthonSzücs Gábor2018. 09. 22. szombat2018. 09. 22.
Kutyaposta

Az Index hírportál járt utána annak az elmúlt héten gondolom sokunkat felkavaró bűnténynek, amely egy barcsi házban fogvatartott, több mint száz tacskó történetéről szólt. Mint kiderült, két holland nő: anya és lánya tartotta borzalmas körülmények között házukban, zsúfolt ketrecekben a kutyusokat, akiket a rendőrség segítségével állatmentők menekítettek ki.

A két nő csak néhány hete költözött a településre, az Index úgy tudja, hogy ellenük korábban Hollandiában is indult eljárás, mert ott közel háromszáz kutyát tartottak. A háromszázból több mint százhetvenet elkoboztak tőlük a holland hatóságok, egyúttal több tízezer eurós bírsággal is büntették őket, ezért aztán a két nő először Belgiumba, majd Magyarországra tette át „székhelyét”.

Amikor a magyar rendőrök, az önkormányzat képviselői, a területileg illetékes hatósági állatorvos és az állatvédők kivonultak a barcsi ingatlanba, a kutyákon kívül biankó kutyaútleveleket, valamint fel nem használt mikrocsipet is találtak. A lefoglalt papírok azt az egyébként nyilvánvaló gyanút erősítették, hogy a két nő szaporításból élt, azaz a kutyákat eladásra szánta. Először 92 kutyát találtak a házban a rendőrök, és már fent volt a rendőrség honlapján az akcióról beszámoló hír, amikor kiderült, hogy papírkartonokba rakott törölközők között további kutyákat rejtettek el a kegyetlen szaporítók.

A megmentett tacskók egytől egyig állatvédőkhöz kerültek. Kilenc menhely fogadta be őket, a legtöbb állat, 31 tacskó az Eszkuláp Egyesülethez került, de a Noé Állatotthon, az Állatmentő Sereg, a Futrinka, a Rex, a Vahur állatmenhely, a Siófoki Állatvédő Alapítvány, a Szent Ferenc Állatotthon, a Vasi Állatvédők Egyesülete is fogadott be kutyákat. Sokan érdeklődnek, hogyan vehetnék örökbe a kiskutyákat. Egyelőre sehogy, hiszen a négylábúak az eljárás ideje alatt „bűnjelek”, az orvosi vizsgálatok, a szükséges kezelések, oltások, a csipek elhelyezése, az ivartalanítás is még hátra van, de természetesen az otthonok szeretettel várják a majdani örökbe fogadók jelentkezését.

Amit a hollandok műveltek, sajnos, csak a jéghegy csúcsa, Magyarország a kutyaszaporítók egyik paradicsoma lett. Ezt a barcsi történetet is felkapta a sajtó, pedig nem rendkívüli esetről van szó. Hogy mi a különbség szaporító és tenyésztő között, hogyan működik a szaporítómaffia, segítik-e felelőtlen állatorvosok a szaporítók munkálkodását, s hogy miért nem szabad pár tízezer forintért kutyát venni? – bár a kérdésekkel már többször is foglalkozott a Kutyapostás, a jövő héten ismét nekifutunk a témának. 

Ezek is érdekelhetnek