Kutyaposta

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Család-otthonSzücs Gábor2018. 10. 23. kedd2018. 10. 23.
Kutyaposta

Múlt héten október 4-ről, az állatok világnapjáról emlékeztünk meg. Most régi kedves olvasónk, Kormányos Lajos arra figyelmeztetett, hogy ne feledkezzünk meg október 25-ről sem: 40 évvel ezelőtt ezen a napon, Párizsban, az UNESCO székházában hirdették ki az „Állati jogok egyetemes nyilatkozatát”. Köszönet a figyelmeztetésért, annál is inkább, mert a nyilatkozatban foglaltak napjainkban is időszerűek, nem vesztettek aktualitásukból, és a világ számos országában, így nálunk is a társadalom előtt álló, megoldandó feladatokat jelentenek. És akkor némelyest rövidítve, íme a nyilatkozat.

1. Minden állatnak joga van természetes környezetében létezni. A különböző állatfajták között egyenjogúság van. 

2. Minden állatnak joga van a kíméletes bánásmódhoz és a méltányossághoz. 

3. Egyetlen állatot sem szabad helytelen vagy kegyetlen bánásmódban részesíteni. Ha egy állat életétől való megfosztása elkerülhetetlen, azt szenvedés és stresszhatás előidézése nélkül a legrövidebb időn belül kell végrehajtani. Az állat tetemét méltányossággal kell kezelni. 

4. A szabadon élő állatoknak joguk van élni és szaporodni saját természetes környezetükben. Az állatoknak szabadságuktól való megfosztása, vadászata vagy halászata egyéb célból, mint szükséges, törvényellenes. 

5. Azoknak az állatoknak, akik emberi függőségben élnek, joguk van az ápolásukhoz, ellátásukhoz és a tisztességes bánásmódhoz. Semmi esetben nem szabad ezeket az állatokat sorsukra hagyni, vagy életüket igazságtalanul elvenni. A mutatványokon, bemutatókon és filmforgatásokon részt vevő állatoknak is biztosítani kell az erőszak nélküli, megfelelő méltányos bánásmódot. 

6. Az állatokon végzett kísérletek és az azok által előidézett fizikai és pszichológiai fájdalom ellentétes az állatok jogaival. Az ilyen jellegű kísérletek helyettesítésére újabb megoldásokat kell találni. 

7. Minden olyan megnyilvánulás, aminek nem célja az állat elpusztítása, csak a szenvedése és kínzása, élőlény ellen elkövetett bűntettnek minősül. 

8. Minden olyan magatartás, ami megakadályozza a vadon élő állatok természetes szaporodását, természetes életvitelét, vagy ami fajtájuk kiirtását veszélyezteti, genocídiumnak minősül. A vadon élő állatok orvvadászata, környezetük szennyezése és az életterük leszűkítése genocídiumnak minősül. 

9. Az állatok jogait és az őket védő határozatokat jogerős törvény formájában érvényesíteni kell. 

10. Az oktatásban és a nevelésben már a korai gyermekkortól fel kell hívni a figyelmet az állatok tiszteletére, valamint a természet megbecsülésére és védelmére. 

Úgy legyen!