Kutyaposta -Népszerű alvópózok és a hátterük

Most két tudós egyszerre vizsgálta a kutyák leggyakoribb alvási pózait, mi több, a leggyakoribb négyféle alvásformára még valamiféle tudományos magyarázatot is találtak.

Család-otthonSzücs Gábor2021. 02. 08. hétfő2021. 02. 08.
Kutyaposta -Népszerű alvópózok és a hátterük

Bármennyire is szeretnek a kutyák futni, játszani és kiszimatolni a körülöttük lévő világot, szeretnek szundítani is. Az egészséges felnőtt kutyák naponta átlagosan 12-14 órát töltenek alvással, a kölyök- vagy az idősebb kutyáknak még több pihenésre lehet szükségük.

Ezért aztán a gazdik mindenféle kutyaalvási helyzetnek lehetnek tanúi, különösen, ha az ágyban vagy a heverőn osztoznak a kedvenceikkel…

Most két tudós egyszerre vizsgálta a kutyák leggyakoribb alvási pózait, mi több, a leggyakoribb négyféle alvásformára még valamiféle tudományos magyarázatot is találtak. Ők ketten: dr. Stanley Coren, a New York-i Columbia Egyetem professor emeritusa és dr. Katherine Houpt, a New York államban lévő kisváros, az Ithacai Cornell Egyetem állatorvosi tanszékének professzora. A Házi­Pa­tika internetes oldal segítségével nézzük, mire jutottak.

Oroszlánpóz. Az eb mellső lábai előre vannak nyújtva, fejét pedig rajtuk nyugtatja, mint a fekvő oroszlánok. A testhelyzet kiválóan alkalmas arra, hogy a kutya pihenjen, ugyanakkor, mivel nem alszik mélyen, ugrásra kész.

Oldalfekvés. A kutyák ebben a pózban alszanak a leggyakrabban: az oldalukon fekve, kinyújtott lábakkal. Ilyenkor nyugodt, kényelmesen szunyókál, biztonságban érzi magát. Előfordul, hogy a kutya oroszlánpózból indul, később azonban, amikor a mélyalvási fázisba ér, átfordul valamelyik oldalára. Ekkor álmodni kezd, az izmai pedig ellazulnak.

Fánkpóz. A kedvencünk összegömbölyödik, akár egy labda. A fánkpóz, amellett, hogy a zavartalanul alvó kutyák sajátja, más célt is szolgál: azért gömbölyödnek így össze, hogy a lehető legkisebbek legyenek, kevésbé érzik sebezhetőnek magukat, és a testhőmérsékletüket is jobban tudják szabályozni.

Superman-póz. Ebben a testhelyzetben a kutya a hátsó lábait hátra-, a mellső lábait pedig előrenyújtva alszik – pont, mint a népszerű szu­per­hős­figura, csak ő a levegőben, repülés közben teszi ugyanezt.

Míg a kutatók többsége egyelőre csupán találgat, mi állhat az érdekes alvópozíció hátterében, dr. Coren és dr. Houpt szerint a Superman-póz a testhőmérséklettel áll összefüggésben. A kutyák hasán lévő szőr nem szigetel úgy, mint a test más részein, tehát valószínűleg akkor szunyókálnak így, ha meleg van, a felület pedig, amin elterülnek, jóval hidegebb, mint a környezetük. Továbbá azt is megfigyelték, hogy a Su­per­man-póz inkább a kistestű kutyákra jellemző, ők valamiért könnyebben tudnak így feküdni.

Hát, azt hiszem, ismét kicsit okosabbak lettünk – ezek után ki-ki megtudhatja, miért is alszik ilyen vagy olyan pózban a kutyája…

Ezek is érdekelhetnek