Levegőért kapkodva - a harmadik leggyakoribb halálok lesz a COPD

Krónikus obstruktív tüdőbetegség – ez a hivatalos elnevezése a COPD-ként emlegetett kórnak, amely az Egészségügyi Világszervezet szerint a következő néhány évben a harmadik leggyakoribb halálok lesz szerte a világon.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 10. 04. kedd2016. 10. 04.

Kép: Reportage in an allergy specialist practice in Geneva. A patient takes a spirometry test., Image: 249092082, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Only, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP, Fotó: Profimedia

Allergy consultation
Reportage in an allergy specialist practice in Geneva. A patient takes a spirometry test., Image: 249092082, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Only, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Fotó: Profimedia

 Hazánkban csaknem félmilliónyian szenvednek e krónikus, légúti szűkülettel járó betegségtől, évente 5-6 ezer új esetet diagnosztizálnak. Még mindig kevesen ismerik a kór tüneteit, az érintettek többsége csak későn, a betegség előrehaladott stádiumában fordul orvoshoz, amikor a kínzó köhögés már a mindennapos tevékenységet és az éjszakai pihenést is zavarja – tudtuk meg a Budai Tüdőközpontban.

A diagnózis felállítása és a betegség stádiumának pontosítása légzésfunkciós (spirometriás) vizsgálattal történik, melynek során megmérik a be- és kilélegzett levegő térfogatát, az áramlási sebességet, amiből következtetni lehet a tüdőfunkcióra, az obstrukcióra (akadályokra), a légzőizmok és a légzési folyamat állapotára. Az eredmények függvényében állítja össze a szakorvos a személyre szabott terápiát. A COPD nem gyógyítható: a kezelés célja a fulladás és légszomj enyhítése, az állapotromlás és a szövődmények megelőzése, ám amennyiben idejében diagnosztizálják a betegséget, a páciens életminősége jelentősen javítható közülük.