Mi mindenre lehet jó az alkohol?

Egyedülálló módon segíti közösségét a koronavírus idején Ambrus Tibor. A csopaki polgármester pálinkából főz fertőtlenítőt.

Család-otthonBalogh Boglárka2020. 04. 11. szombat2020. 04. 11.
Mi mindenre lehet jó az alkohol?

Nemcsak kétnaponta le­­fertőtlenítteti a buszmegállókat, játszótereket, szabadtéri fitneszparkokat, de önkormányzati kollégái és önkéntesek segítségével védőmaszkokat varrat, valamint Csopak menzáját is „járvány üzemmódba” állíttatta, vagyis a megszokott étlap helyett bőséges egytálételeket készítenek az óvodások, iskolások szüleinek, illetve az idős, étkezést kérő lakosságnak.

A polgármester példáján felbuzdulva civilek is felajánlották segítségüket a vírus elleni küzdelemben, az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok pedig kivétel nélkül lemondtak a tiszteletdíjukról. De vajon hogyan jött a pálinkából kézfertőtlenítő készítésének gondolata?

– Csopak borvidék, itt természetes, hogy az emberek szüret után a törkölyből pálinkát főznek, főzetnek – mondja a polgármester. – Így amikor az első napokban hiány lépett fel a tisztító- és fertőtlenítőszerekből, úgy gondoltam, hogy az ajándékba kapott pálinkámból 80% körüli alkoholt párolok, és az ellátási gondok megoldódásáig ezzel fertőtlenítjük közintézményeinket.

Kölcsönkértem egy pálinkafőző szerkezetet, alkoholfokmérőt, így nem volt nehéz a konyhámban előállítani 5 liter 81%-os és 3 liter 77%-os párlatot.

Kölcsönkértem egy pálinkafőző szerkezetet,alkoholfokmérőt, így nem volt nehéz a konyhámban előállítani 5 liter 81%-os és 3 liter 77%-os párlatot – mondja a polgármester.

Ám a város vezetője itt nem állt meg, Facebook-oldalán aktuális üzeneteket tartalmazó, illetve a közérdekű kérdésekre válaszoló, kötetlen „híradót” hozott létre.

– Úgy gondolom, a polgármester szerepe egy ilyen válsághelyzetben megsokszorozódik, hiszen a napi munka mellett nagyon sokat kell beszélgetni az emberekkel, akik rengeteg kérdést tesznek fel. A Csopaki Híradó rendszeresen fog jelentkezni, fontos információkat szeretnék eljuttatni az itt élőkhöz.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere.

Elengedhetetlen, hogy mindenkit megnyugtassunk, hogy ne alakuljon ki pánik, elkeseredés, főleg olyan pillanatokban, amikor azt kell közölni, Csopakon is van koronavírusos beteg. Nehéz bezárva lenni, megfosztva a mindennapok ingereitől, impulzusaitól.

Ezért össze kell tartanunk, hisz emberként csak egy kis közösség tagjaiként tudunk kiegyensúlyozottan létezni. Hiszem, egymást segítve, közös erővel minden átvészelhető.