Mikor nézhetnek és milyen műsort a gyerekek?

Mesterségesintelligencia-alapú eszközzel gépesítették a filmek korhatár-besorolását a Dél-karolinai Egyetem munkatársai – adta hírül a Techxplore hírportál. Az algoritmus másodpercek alatt átfuthatja a forgatókönyvet, belenézhet az egyes jelenetekbe, s ezek alapján megbecsülheti a film várható értékelését. De mi szerint történik a korhatárok hagyományos besorolása?

Család-otthonMarkos Mária2021. 02. 01. hétfő2021. 02. 01.

Kép: Jóváhagyásos CSAK SZABAD FÖLD HETILAP Gyerek korhatáros, erőszakos filmet néz a tévében, TV, CSAK SZABAD FÖLD HETILAP 2020.01.17 fotó:Németh András Péter / Szabad Föld CSAK SZABAD FÖLD HETILAP Jóváhagyásos, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Mikor nézhetnek és milyen műsort a gyerekek?
Jóváhagyásos CSAK SZABAD FÖLD HETILAP Gyerek korhatáros, erőszakos filmet néz a tévében, TV, CSAK SZABAD FÖLD HETILAP 2020.01.17 fotó:Németh András Péter / Szabad Föld CSAK SZABAD FÖLD HETILAP Jóváhagyásos
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Annak eldöntése, hány évesen nézze meg egy gyermek vagy fiatal – példának okáért – az igen népszerű Marvel- vagy Star Wars-filmeket, nem is olyan egyszerű. Az említett okoseszköz hatékony segítséget jelenthet ebben is: azelőtt meghatározhatja egy mű besorolását, hogy a filmkészítők hozzáfogtak volna a gyártáshoz. Már a forgatókönyv alapján el lehet dönteni, szükséges-e visszavenni a kényesebb jelenetekből.

Senki nem kérdőjelezi meg, hogy vannak filmek, melyek közvetlen és azonnali változást képesek elérni a nézőjükben, véleményeket és értékeket erősítenek. Gondoljunk csak a fiatalok közt évtizedek óta igen népszerű Mátrix-sorozatra, ma is tömegesen „születnek” a film nyomán életre kelt Neo-hasonmások.

Tragikus példa is akad: az egyik amerikai iskolai lövöldözés elkövetőjéről kiderült, hogy kedvenc filmje az Egy kosaras naplója volt. A film egyik jelenetében a főszereplő hallucinációi közt szerepelt egy iskolai lövöldözéssorozat. Nem kérdés hát, miért fontos a filmek korhatárának meghatározása, még ha az a bizonyos karika elsősorban a szülőknek szóló figyelmeztetés.

Magyarországon a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény hatályba lépésével jelent meg a mozis korhatár-besorolás, és vált a Nemzeti Filmiroda Korhatár Bizottságának munkájává. Alapelve szerint a kiskorúak védelmében a legfőbb szerep a családra és a közvetlen környezetre hárul. Az ajánláson alapuló rendszer öt kategóriába (korhatárra tekintet nélkül megtekinthető, 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott, 16 éven aluliak számára nem ajánlott, 18 éven aluliak számára nem ajánlott, csak felnőttek számára ajánlott) sorolták a filmeket, melyekhez 2012-ben csatlakozott egy hatodik, a 6 éven aluliak számára nem ajánlott karika is.

Mindennek a hátterében egyrészt az állt, hogy 6 és 12 éves kor környékén jelentős ugrás történik a személyiségfejlődésben, ezért ezek fontos állomások a gyermekek életében, míg a 16-os korosztály elkülönítését pedig a hatóság azzal indokolta, hogy a 12–16 év közötti időszak egy sérülékeny korszak, amelyben a példakövetés is hangsúlyos. Mivel a gyerekek gyakran évekig nem értik meg vagy félreértik a mozgóképen látottakat, ezért a nem nekik szóló erőszakkal, brutalitással, szexualitással való találkozás kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

A hatóság évente mintegy 700 filmet, mozi-előzetest, filmsorozatot sorol be. A filmek legnagyobb része két kategóriába, a 12-esbe és a 16-osba sorolódik. A kizárólag felnőtt nézőknek ajánlott kategóriába kevés mozifilm kerül, már csak azért is, mert ha egy filmet a Korhatár Bizottság ebbe a kategóriába sorol, vagy ha egy forgalmazó úgy érzi, hogy a filmje e kategóriába kerülhet, azt inkább be sem mutatják. Ezeket a pornográfiát vagy szélsőséges és indokolatlan erőszakot bemutató produkciókat vagy kizárólag felnőtt nézőknek szóló terjesztői hálózatban lehet játszani, vagy nyilvános vetítőhelyeken este tíz és hajnali öt óra között, ami szinte lehetetlenné teszi a nyereséges vagy legalább nullszaldós forgalmazást.

A nézők általában az erőszakra, drog- és alkoholfogyasztásra a szexualitásra, meztelenségre koncentrálnak, azonban a korhatár-besorolás ennél többet takar, meghatározása pedig nem egyszerű feladat. Minden korosztálynál fontos szempont az életkori sajátosság, az érettség figyelembevétele.

A kisgyermekeknél ügyelni kell arra, hogy van-e a műben félelemkeltő tartalom, káros magatartásminta, milyen a nyelvezete, mennyire intenzívek az audiovizuális hatások. A tizenkét éves korosztálytól már a szexuális ábrázolást, droghasználatot, kirekesztő magatartásmintát bemutató jelenetekre is oda kell figyelni, ezen belül pedig azok ábrázolásmódjára, mértékére, ami a további, magasabb korhatár-kategóriákat is meghatározza.

A bizottság dönt – ám nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szülőn áll, leülteti-e kiskorúját a Bőrpofa vérfagyasztó jelenetei elé.

Szakértők döntése

A Korhatár Bizottság legfeljebb 28 tagból állhat, tagjai a törvényben meghatározott (pszichológiai, pedagógiai) végzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek, illetve a film forgalmazójának képviselője is jelen van egy-egy döntésnél.

 

Ezek is érdekelhetnek