Miniatűr csodavilág, ahol lecsap R3tar - Itt látható a legnagyobb legó-robot és a nyolchengeres V-motor makettje

GENERÁCIÓKON ÁTÍVELŐ rajongás övezi az alkotóerőt fejlesztő játékot. Az igazán fanatikusok legókockákból külön világot építhetnek – ebből kapunk ízelítőt június közepéig Budaörsön.

Család-otthonHardi Judit2017. 04. 25. kedd2017. 04. 25.

Kép: LEGO kiállitás Kockakiállitás 2017.04.11 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Miniatűr csodavilág, ahol lecsap R3tar - Itt látható a legnagyobb legó-robot és a nyolchengeres V-motor makettje
LEGO kiállitás Kockakiállitás 2017.04.11 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


Az üveghez érintem a tenyerem, s az addig mozdulatlan robotkígyó azonnal, a vérbeli ragadozó sebességével lecsap. Pár másodperc telik el csupán, és már újra mozdulatlan, ártalmatlan, kockákból összerakott figura „álldogál” a következő kíváncsira várva.

Nehezen veszem le a szemem a „kígyóról” (hivatalos nevén R3tar), ahogyan a tőlem pár méterre álló, orrát a vitrinhez tapasztó kisfiú is feszült érdeklődéssel tanulmányozza a miniatűr építkezésen zajló munkálatokat. Fotósunk figyelmét egy vár ostroma köti le, a népes családjával érkező apuka pedig a részletgazdag, mozgó vidámparki forgatag összerakását elemzi csemetéinek.

A Kocka kiállításon járunk: több száz, legóból felépített tárgy és játék között.

Tizenöt kamion szállította a budaörsi helyszínre a több millió kockát, hogy abból száz makett és még több tárgy készüljön. A Kocka kiállítás ötlete a lengyel Rafal Szymanski fejéből pattant ki, először 2014-ben állították ki a legóból megálmodott maketteket. A kiállítás azóta igencsak népszerű lett, rég „kinőtte” Lengyelországot, több országban turnéznak vele. Hozzánk első ízben érkezett a rengeteg kocka, de a tervek szerint nem utoljára. Már most készülnek a következő nagy dobásra: új, innovatív kiállítást épít a nemzetközi csapat.

Merthogy a több országból érkezett építőmesterek nem lazsálhatnak, hiszen az új – több mint tízmillió kocka felhasználásával készülő – interaktív kiállítást már az idén bemutatják Lengyelországban. Jövőre megint eljönnek hozzánk, de lesz kiállítás Prágában, Bécsben, Berlinben, Moszkvában is.

A nemzetközi siker egyáltalán nem meglepő.

A vitrinek előtt a szülőkből ismét gyerekek lesznek, a kicsik pedig tátott szájjal csodálják a kockás mesevilágot.

A legnépszerűbb talán aCsillagok háborúja-sarok. Szinte életnagyságban láthatjuk Obi Wan Kenobit, AnakinSkywalkert, helyet kapott a legendás Ezeréves Sólyom, ami Han Solót és csapatát repítette fénysebességgel, mellette pedig egy Csillagromboló részleteit csodálhatjuk meg. Előbbi ötezer-kétszáz, utóbbi hatvanezer kockából állt össze. Mozizásból nincs hiány, így más filmek is megjelennek, például az Avatar, az Indiana Jones, a Harry Potter és a Gyűrűk Ura több kulcsfontosságú jelenetét is „újranézhetjük”.

Nem csak a fantázia világa elevenedik meg, a gyerekek és kísérőik tanulhatnak is a kiállításon.

Például az emberi szervezetről: a kockákból kirakott csontváz alapján megismerhetjük a csontokat, tanulhatunk a tüdőről, az agyról, az emésztőrendszerről. Láthatjuk a Holdra szállást és a berlini fal leomlását. A földrajz iránt érdeklődőkre is gondoltak: legótérképen ismerhetjük meg Európa országait, a gyerekek megtanulhatják, mely államok tagjai a Visegrádi Négyeknek, a NATO-nak, az Európai Uniónak.

A kiállítás interaktív, több vitrin mellett is találunk gombokat, amelyek segítségével mozgásba hozhatjuk a hatalmas vidámpark több elemét, a legóváros vonatait vagy éppen a legórobotokat.
 

Ezek is érdekelhetnek