Mint otthon, a nappaliban - A világban már felfigyeltek a Szülők Háza-projektre

ÓRIÁSI AZ IGÉNY az olyan helyre, ahol az anyukák és az apukák a kisgyermekeikkel együtt tölthetik az időt. Regős Judit tíz évvel ezelőtt nyitotta meg a fővárosban az első Szülők Házát, most vidéki hálózat létrejöttét egyengeti.

Család-otthonBorzák Tibor2017. 10. 06. péntek2017. 10. 06.

Kép: Szülők háza Madárhegy bölcsőde családi napközi gyerme csecsemő baba ellátás foglalkoztatás nevelés Regős Judit kezdeményezése alapítvány 2017 09 15 Fotó. Kállai Márton

Mint otthon, a nappaliban - A világban már felfigyeltek a Szülők Háza-projektre
Szülők háza Madárhegy bölcsőde családi napközi gyerme csecsemő baba ellátás foglalkoztatás nevelés Regős Judit kezdeményezése alapítvány 2017 09 15 Fotó. Kállai Márton

Szöszi kisfiúk és kislányok játszanak a kék szőnyegen. Hangulatos mesevilág veszi körül őket. A polcokon építőkockák, kisautók, babák sorakoznak. A falakat fantáziadús rajzokkal, rajzfilmfigurák képeivel dekorálták. Ebben a kellemes környezetben pedagógus, szülő és gyerkőc egyaránt jól érzi magát, napról napra benépesül a ház. A kicsik együtt lehetnek az anyukájukkal vagy apukájukkal, miközben a játszóházi pedagógusok tartalmas elfoglaltságról gondoskodnak.

A gyerekek sokféle képességfejlesztő órán vesznek részt, de jócskán vannak a szüleikkel közös programok is.

Egyre népszerűbb a Szülők Háza elnevezésű intézmény, amelynek lényegét könnyebb megfogalmazni, mint valamiféle kategóriába sorolni.

Ez nem családsegítő szolgálat, nem is pszichológiai tanácsadás, s nem igazán játszóház, bölcsőde vagy óvoda. A Szülők Háza olyan hely, ahol összekovácsolódhatnak a családok. E tekintetben is hiánypótló szerepet tölt be. A további részleteket az alapító, Regős Judit osztja meg velünk. A kétdiplomás, négy gyermeket nevelő anyuka évekig dolgozott az egészségügyben, sőt szociális munkásként, szociálpolitikusként, családi tanácsadóként is szerzett tapasztalatokat.

– Rájöttem, hogy hiányzik egy hely! – szögezi le elöljáróban, majd azt is hozzáteszi: – Manapság nincsenek hagyományos értelemben vett nagycsaládok, aminek okai közt a társadalom megváltozott szerkezete, az elszigeteltség és a digitalizáció is szerepet játszik. Az anyuka igyekszik lépést tartani a háztartással, a gyerekneveléssel és a munkahelyi feladataival, az apuka pedig a nagyobb kereset reményében egyre többet dolgozik.

Keveset vannak együtt, nem törődnek önmagukkal sem. Akik változtatni szeretnének a beidegződéseken és fontosnak tartják a nagybetűs család megszületését, majd fennmaradását, nekik a Szülők Házában a helyük. Itt a hasonló cipőben járó társaikkal nyugodt, szeretetteljes, bizalmi légkörben beszélhetnek örömeikről, gondjaikról, sőt szükség esetén szakmai segítséget is kapnak tőlünk.

A ház nyitottságára jellemző, hogy akár mindkét szülő nemcsak a kapuig kísérik a gyerekeiket, hanem velük is maradhatnak a foglalkozásokon. A Regős-módszer célja éppen ebben a kapcsolatban rejlik: a közösségi erőforrások mozgósításával magabiztosabb szülők és kiegyensúlyozottabb gyerekek formálódhatnak. A nagycsaládos élmény megtapasztalása, a különböző társadalmi rétegek és az eltérő minták megfigyelése ugyancsak a fejlődést segíti elő. Nincsenek határok, sem megkülönböztetés.

Ezt alátámasztja, hogy a tehetősebb szülők felkarolják a rászorultakat.

Hallottunk egy miskolci apukáról, akinek a fővárosban munkát ígértek, ezért ikreivel együtt oda költözött. Végül nem kapta meg az állást, de már nem akart visszamenni vidékre. A családsegítő szolgálat révén bekerült a Szülők Házába, ahol hamar befogadták a többiek. Mivel nagyszerű szakember, a közösség tagjainak segítségével meg tudott kapaszkodni.

– Budapesten három Szülők Háza van, Gazdagréten nyílt meg az első 2007-ben – meséli Regős Judit, aki Nem születtél anyának címmel könyvet is írt. – Csapatommal jelenleg franchise-rendszerben kiépítendő országos hálózat megteremtésén dolgozunk. Győrben és Érden már működik egy-egy intézmény, és legalább tizenöt-húsz településről érdeklődnek irántunk.

Szolgáltatásainkat az arra rászoruló családok ingyenesen vehetik igénybe, például az újbudai, illetve a győri önkormányzat messzemenőkig partner ebben. Miután a gyermekük elérte a bölcsődés kort, sokan szeretnének nálunk maradni, ezért bölcsődéket tervezünk nyitni. Keressük az együttműködést a különböző szakterületeken tevékenykedő civil szervezetekkel. Távolabbi terveink közt szerepel a nemzetközi terjeszkedés is.

Merthogy a világban már felfigyeltek a Szülők Háza-projektre. 2012-ben az Európai Uniótól megkapták a legjobb szülőtámogató programért járó elismerést, amit a Világbank 2014-ben beemelt a „jó gyakorlatok” közé. Az UNICEF ugyancsak tanulmányozta a programot.

S említsük meg a Szülők Háza Alapítványt, amelyet Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya hozott létre, illetve az állami gondozottak támogatására szervezett „Tegyél jót! Ülj mellém!” jótékonysági programot is. Regős Judit a munkatársaival sokféle irányba indult tehát, de a hangsúly mindig a segítésen van.
 

Ezek is érdekelhetnek