Mire elég a pénz?

Bővül a csok: a kétgyerekesek számára is elérhető lesz az új lakásokra a fixen 3 százalékos kamatozású lakáshitel 10 millió forintig.

Család-otthonB. H.2018. 11. 03. szombat2018. 11. 03.
Mire elég a pénz?

A háromgyerekesek esetében az összeg 15 millió forintra emelkedik, a különbséget a lakáskasszáktól felszabaduló forrásokból csoportosítják át. A kormány szeretné, ha a bővítés már az idén életbe lépne, ehhez azonban banki szabályokat is módosítani kell.

Várható volt a csok bővítése: a jövő évi költségvetésben 242 milliárd forintot különítettek el a programra, az összeg nagysága, illetve a lakástakarékok ellehetetlenítése is azt sejtette, hogy bővíteni fogják a programot. A kormány adatai szerint indulása óta 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény, eddig 232 milliárd forint támogatást fizettek ki, és 26 ezer családban vállaltak újabb gyermeket a program miatt.

Máig nem derültek ki részletek arról, pontosan mekkora összeggel ösztönöznék az 5000 fő alatti településekre költöző kétgyerekes családokat.

A  kistelepülések polgármesterei egyébként nem fogadták kitörő örömmel a lehetséges csok-roham hírét, hiszen olyan infrastrukturális fejlesztéseket kellene megvalósítaniuk, amelyekre nincs keret. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője szerint a kormány többször jelezte, hogy elégedetlen a csok-kihelyezések abszolút értékével. A szakértő szerint a kedvezményes áfával szemben most egy sokkal rugalmasabb, variálhatóbb lakáspolitikai eszközt alakítottak ki, és „új építésű lakások vásárlásához ez a legkönnyebb csatorna” – olvasható a portálon.

Más kérdés, hogyan hat mindez az építőiparra. A kedvezményes áfa megszűnésének bejelentése után Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt nyilatkozta, hogy a kormány gondolkodik egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén, erről azonban még nem született döntés. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a piac abban bízik, hogy bevezetik a lakásfelújítások forgalmi adójának részleges visszatérítését.

A kedvezményes áfa kivezetésének hírére egyébként alig maradt 2020-ra betervezett lakásprojekt. Az építőiparban a költségek növekedése többszörösen túlszárnyalta a bérekét, az elmúlt két évben évente 30-40 százalékkal drágult a házépítés. Az ÉVOSZ friss, 400 céget bevonó felméréséből az derült ki, hogy a kivitelezők további két számjegyű költségnövekedéssel számolnak, és cége válogatja majd, hogy ezt mennyivel szorozva hárítják át a vevőkre.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek