Nagybetűs nők közössége

Több mint 26 ezer követője van az „50-es Nők Együtt, 40-es Nők Velünk” oldalnak a közösségi médiában. A név ismerős azoknak, akik találkoztak a Büky Anna–Ross Andrea szerzőpáros azonos című kötetével. A könyv 2017-ben jelent meg, célja az életmódszemlélet formálása, tanácsadás az ötvenes hölgyek számára.

Család-otthonL. Fábián Anikó2021. 03. 09. kedd2021. 03. 09.

Kép: Mikó Krisztina, Ross Andrea és Büky Anna 50es nők együtt, 40es nők velünk c. facebook blog 2021.02.11 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nagybetűs nők közössége
Mikó Krisztina, Ross Andrea és Büky Anna 50es nők együtt, 40es nők velünk c. facebook blog 2021.02.11 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Vajon mi késztette arra a három alapítót, Büky Anna írónőt, Ross Andrea személyi edzőt és Mikó Krisztina kommunikációs szakembert, hogy létrehozzák ezt az oldalt? Milyen űrt kíván betölteni a Facebookon és a médiában a kezdeményezésük?

– Amikor megalapítottuk az oldalt, eredetileg 50-es Nők Együtt volt a címe – mondja Mikó Krisztina. Szinte forradalmi kezdeményezésnek számított, hogy Anna és Andrea az ötven pluszos korosztály képviseletét nemcsak szóban, ha­nem írásban is vállalták, lévén, a már negyvenes éveikben járó, majd ötvenes hölgyeknek is szükségük van a női közösségre, az elismerő szavakra.

A legfontosabb, hogy minden személyes, nőiességet érintő, akár önfejlesztési kérdésről nyíltan beszéljünk – magyarázzák az alapítók. Vallják, hogy saját személyes pél­dáik, tapasztalataik alapján megváltoztathatják a társadalmi hozzáállást az idősebb generációval szemben, s ehhez nincs feltétlenül szükség – ahogyan fogalmaznak – amerikai típusú önsegítő könyvekre.

– Az életkor kitolódásával megváltoznak a női – és férfi – szerepek, tehát egy mai 40-es nő akár még gyereket szül, miközben karriert épít – veszi sorra Büky Anna.

– Mi, nők a férfi számára is megterhelő felelősségeket viselünk a vállunkon – teszi hozzá Ross Andrea.

– Aztán pár évvel később, a karrier csúcsán az idős szülőkről is lassacskán gondoskodni kell, a saját céljainkat, terveinket pedig szükséges lehet teljesen újratervezni – fejezi be a gondolatmenetet Mikó Krisztina. Ő ma­ga például negyvenéves kora után vállalt még két babát, Andrea hálózatépítésbe fogott. Anna folytatta írói tevékenységét, és hangfürdő-meditációs órákat tart.

S még nem beszéltünk a külvilág elvárásairól, ami ma egy nő életét számos szempontból befolyásolja: nem mindegy, milyen a külseje, vigyázzon az egészségére, lehetőleg sportoljon, sőt akár példát is mutasson ne csak a szűk, hanem a tágabb környezetében is – így a Facebookon olyan női csoportokban, mint az 50-es Nők Együtt, 40-es Nők Velünk. A közösségformálás felelőssége így egyre nagyobb.

Számos kérdéssel, kéréssel keresik meg a négy éve működő csapatot, akik számára alapelv, hogy a legnagyobb őszinteséggel, a legjobb tudásuk szerint, nyitottan álljanak a feladat elé – hangsúlyozzák a bloggerek.

Lehet ez családi téma, testi-lelki egészség, anyagiak, szexualitás, fizikai vagy lelki függőségek, de természetesen a könnyebb témákban is otthonosan mozognak.

– Öröm számunkra az is, ha pozitív és derűs gondolatokkal, akár egy jó viccel lepnek meg bennünket – teszi hozzá Anna.Annának rengetegen mesélik el az élettörténetüket, így született meg legutóbbi interjúkötete, az 50 életút 50 felett. Az interjúalanyok háromnegyed része a csoport követői közül került ki.

De azt is egyértelmű eredményként könyvelhetik el, hogy több sikeres párkapcsolat alakult ki az oldal segítségével, valamint adtak már el lakást, gazdára talált nálunk kutya és macska, szerveztek bio­pia­cot, Andrea segítségével többeket rávettek a rendszeres sportolásra, ezzel párhuzamosan az egészséges életmódra.

Tehát valódi, nem csak virtuális közösség áll a név mögött. – Kriszta munkájának hatására még erősebbé sikerült varázsolnunk a két generáció, azaz a negyvenes és az ötvenes nők közötti kapcsolatot – említi Andrea.

Természetesen mindhárman alig várják már, hogy az általuk kedvelt és sokat használt virtuális térből újra kiléphessenek a friss levegőre. A járvány utáni terveik között szerepelnek író-olvasó találkozók, aero­bic órák, beszélgetések meghívott előadókkal, közös kirándulások, színházi és múzeumlátogatások, s még sorolhatnánk.

– A legfontosabb – zárja a beszélgetést Krisztina –, hogy bármilyen kihívás elé is állítson minket az élet, a legnagyobb örömmel és alázattal szolgáljuk a hozzánk forduló jelenlegi és a leendő csoporttagokat!

Ezek is érdekelhetnek