Naponta ötször finomat - Különösen az elsősök szülei aggódnak iskolakezdéskor

KÜLÖNÖSEN az elsősök szülei aggódnak iskolakezdéskor, hogyan fogadja a gyermek a megváltozott napirendet. Vajon tud-e majd figyelni, kibírja-e egész délelőtt a padban ücsörögve? Miként segítheti a szülő a testi-lelki erőpróbát? Antal Emese dietetikus, szociológus ad tanácsokat.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 09. 07. csütörtök2017. 09. 07.

Kép: Little girl eating breakfast, Fotó: Erin Lester

Naponta ötször finomat - Különösen az elsősök szülei aggódnak iskolakezdéskor
Little girl eating breakfast
Fotó: Erin Lester

Az iskolakezdés az egész család életritmusát áthangolja, ami az étkezésben is megmutatkozik.

– Nyáron elcsúszhat a gyermek reggelije vagy ebédideje, sok családban bármikor lehet nassolni. Szeptembertől azonban korábban kelünk, és ideje átállni az új étkezési ritmusra, a napi ötszöri étkezésre – mondja Antal Emese, a Gyermek az asztalnál című táplálkozási útmutató szerzője. Két kisfiú édesanyjaként maga is megtapasztalta, milyen fontos, hogy mi kerül a család asztalára. A kiegyensúlyozott étrenden és az elegendő alváson is múlik, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottak legyenek, s ne cipeljenek túlsúlyt.

– Ami az autónak a benzin, az a szervezetnek az ébredés utáni étkezés. Régi szabály, de fontos: reggeli nélkül ne engedjük el iskolába a gyermekeinket! – figyelmeztet a dietetikus.

A diák lehetőleg otthonról vigyen tízórait, ne a büfében vásároljon. A tízórait és az uzsonnát érdemes úgy megtervezni, hogy igazodjon a menzán adott ebédhez, emellett legyen könnyen fogyasztható, tápanyagban gazdag, és hasson serkentően az agyra. A szendvics akkor a legegészségesebb, ha az alapja legalább fele arányban teljes kiőrlésű, például rozsos vagy sokmagvas kenyérféle. Zöldséget mindig „rejtsen” a szendvics, ami a szokásos paprika mellett lehet reszelt gyökérzöldség, saláta- vagy káposztalevél is. Készíthetünk házilag tojás-, máj- vagy zöldségkrémet.

A gyümölcssaláta kevés citromlével meglocsolva egész nap eláll a műanyag dobozban, de a gyerek vihet magával hasábokra vágott sárgarépát, uborkát, zellert, s hozzá joghurtot mártogatósnak. Házilag is süthetünk magvas, sajtos stanglikat, gyümölcsös kekszeket. Ne hiányozzon az iskolatáskából a kulacs sem, főleg vizet, cukormentes teát adjunk. Az elsősök biztosan izgulnak, ezt magnéziumtartalmú ételekkel oldhatjuk – javasolja a szakember.

Maréknyi sózatlan mandula, kesudió, tökmag jól jöhet, de megteszi a banán, illetve a zabkorpás keksz is. Az iskolatáska cipeléséhez elkél a csonterősítés, így figyelni kell a D-vitamin és a kalcium pótlására, amihez jó szolgálatot tesznek többek közt a tejtermékek, a szezámmag, a mandula, a halak, a hüvelyesek. (Tízóraira berakhatunk például szezámmagos szeletet, házi müzlit, tonhalkrémes szendvicset.)

– Semmilyen ételt nem kell tiltani, de érdemes megtanítani, hol a helye a kiegyensúlyozott étrendben – véli Antal Emese. Arra biztatja a szülőket: a gyerekekkel együtt menjenek vásárolni, s vonják be őket a főzésbe, mert így játékosan és örömmel tanulják meg, hogyan kell egészséges konyhát vinni.

Ezek is érdekelhetnek