Négy keréken

Új autó hárommillió alatt

Család-otthonVékey Zoltán2007. 12. 21. péntek2007. 12. 21.
Négy keréken

Az ingatlan után manapság a legnagyobb befektetés egy család életében az autó. Ha megvan a pénzünk, még mindig marad egy nehéz feladat: kiválasztani a megfelelő járművet. Hazánkban legkedveltebbek a kisautók, valamint az alsó-közép kategóriájú autók.
Bárhova nézünk, manapság elárasztanak bennünket az új autót kínáló hirdetések: a legtöbbjüket már 0 forint befizetésével vihetjük. És bár lehet jó üzletet így is kötni, azért nem árt, ha az autó vételárának legalább a 20-30 százalékát a vásárlás pillanatában ki tudjuk fizetni. Ha már meglévő, régebbi autónkat szeretnénk lecserélni, fontos tudnunk, hogy sok márkakereskedésben új autó vásárlása esetén a piaci értékének akár többszöröséért is beszámítják.
Márkától függetlenül egy új autónak a következő tulajdonságokkal kellene rendelkeznie: legyen megbízható, viszonylag alacsony fenntartási költségekkel, és az sem mindegy, hogy mennyi garanciát kapunk rá, illetve hogy néhány év után mennyi veszteséggel tudunk túladni rajta. Fontos, hogy az autóban legyen vezető- és utasoldali légzsák, szervokormány, ABS és klímaberendezés. Egy új Skoda Fabia Classic például már körülbelül két és fél millió forintért vihető, használt autónkért pedig akár hétszázezer forintot is adnak. A legújabb Fabiát pedig 1,2-es motorral, légkondicionálóval, CD-s rádióval és könnyűfém felnivel 2,8 millió forintért kínálják karácsonyi akcióban, ami szintén jó vétel lehet. Magyarország legnépszerűbb autója, a Suzuki Swift is hasonló áron mozog: egy jobban felszerelt verzióért 2,95 millió forintot kérnek. Ezért kormányról vezérelhető hifit, légkondit, ABS-t, távirányítós központi zárat és szervokormányt is kapunk, mindezt ötajtós kivitelben.
Ha nagyobb a család, érdemes eggyel magasabb kategóriában nézelődnünk: a Kia Cee’d, a Ford Focus és az Opel Astra Classic II beszerezhető 3 millió forint alatt. Enynyi pénzért a Cee’d és a Focus alapváltozatát kapjuk meg, tehát klímaberendezés és egyéb extrák nélkül, míg az Astrát, mivel már megjelent az újabb modell, már 2,7 millióért klímával, CD-s rádióval, elektromos ablakemelővel és ajándék téli gumival. Ha megelégszünk a szerényebb külsővel, akkor ár/érték arányban biztosan ez a legkedvezőbb megoldás. Végül, de nem utolsósorban érdemes szemügyre vennünk egy régi-új szereplőt, a Daciát, különösen, ha akkora a család, hogy egy hagyományos ötszemélyes autóba nem férünk be. A hétszemélyes Dacia Logan MCV hatalmas méretével és meglepően kedvező árával vonz egyre több vásárlót. Légkondicionálóval is alig százezer forinttal lépi át az általunk megszabott 3 milliós határt.
Akár egyedül, akár heten vagyunk a családban, minden igényre találunk megoldást, a lényeg, hogy ne csak a hirdetések alapján döntsünk, próbáljuk ki személyesen is a kiszemelt autót. Az egyes márkakereskedők között is találhatunk jelentős eltéréseket, ezért érdemes többnél is ajánlatot kérni vagy a világhálón körbenézni.

Ezek is érdekelhetnek