Nőket is fenyegethet

A szívinfarktust sokan még mindig a férfiak betegségének tartják, holott a számok azt mutatják, hogy a keringési problémák jóval több nőt érintenek. A női infarktus tünetei azonban kevésbé jellegzetesek, ezért gyakran nem ismerik fel idejében a bajt.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 03. 11. szerda2020. 03. 11.
Nőket is fenyegethet

A számok beszédesek: világszerte minden harmadik nő haláláért a keringési rendszer betegségei a felelősek. Hazánkban nyolcszor több hölgy veszíti életét szívinfarktus vagy szélütés következtében, mint például emlő- vagy méhnyakrák miatt, a változókor után pedig a nők több mint felének halálát szív- és érrendszeri betegség okozza.

A férfiak infarktusa figyelemkeltő panaszokkal kopogtat: verítékezéssel és erős, szorító, halálfélelemmel járó mellkasi fájdalommal, ami általában a karba, nyakba, hátba is kisugárzik. Olykor a nőbetegeknél is jelentkezhetnek ezek a riasztó, heveny tünetek, de az esetek többségében őket „néma” szívroham éri, amit gyakran egyáltalán nem kísér mellkasi fájdalom, s ezáltal kevésbé is érzik a veszélyt.

További különbség a férfiakat és nőket érő szívizominfarktusok között, hogy az urakat már korábbi életszakaszban is fenyegeti a szív koszorúereinek elzáródása. A nők körülbelül tíz évvel később, az 50–60-as éveikben számolhatnak inkább a kockázattal, ami valószínűleg az ösztrogén hormonális védőhatásának köszönhető.

Ez az évtizednyi késedelem viszont azt is jelenti, hogy ebben az életkorban már több társbetegséggel is együtt kell élniük – gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a magas koleszterinszint –, ami rontja az esélyeiket.

Életmódváltással, rendszeres mozgással a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökkenthető. Fotó: Kállai Márton

Jellemzően a családi élet működtetése is nagyobb terhet ró a hölgyekre, sokszor nem érnek rá foglalkozni a saját problémáikkal, később jutnak el orvoshoz a panaszaikkal, mint a párjaik, akiket a figyelmes asszonyok sürgősen orvoshoz küldenek vagy mentőt hívnak hozzájuk, ha infarktusgyanús tünetekre panaszkodnak.

Becslések szerint a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal 80 százalékban megelőzhetőek lennének. Az életmódváltozáshoz tartozik a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése, az egészséges étrend, a koleszterinszint csökkentése, az optimális testsúly, a rendszeres testmozgás, valamint a helyes stresszkezelés elsajátítása.

Aki több rizikófaktorral is rendelkezik, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a kiegészítő acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszeres kezelés lehetőségéről. A gyógyszerek rendszeres szedésével, valamint az orvosi utasítások pontos betartásával csökkenthető az infarktus előfordulásának kockázata.

Nőkre jellemző tünetek: - Mellkasi fájdalom, diszkomfortérzés - Kisugárzó fájdalom az állkapocs, a nyak, a hát, a karok területén - Gyomorfájás - Légszomj, hányinger, szédülés - Verejtékezés - Fáradtságérzés Ahogyan minden ember más, a nőkön sem egyformán jelentkeznek a tünetek. Mindenesetre, ha bármelyik észlelhető a fentiek közül, ajánlott orvoshoz fordulni, súlyosabb esetben pedig mentőt hívni.